Luciano Pavarotti

Ostao je zauvijek vezan s Mostarom

Pavarottija se više od četiri desetljeća smatralo sinonimom za vrhunsku umjetnost pjevanja i uzorom najčistijega belkanta. Publika i kritika jednodušno su ocijenile Pavarottijev čist i prodoran, istodobno metalan i topao glas romantična odsjaja...
Kultura / Glazba | 06. 09. 2022. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski operni pjevač Luciano Pavarotti, jedan od najznačajnijih tenora svoga vremena, umro je na današnji dan prije 15 godina, 6. rujna 2007. u Modeni.

Rođen je 12. listopada 1935. također u Modeni, a potječe iz glazbene obitelji. Prije nego što se počeo baviti glazbom, bavio se pedagogijom i želio je biti učitelj.

Godine 1956. odlučuje postati pjevač i počinje odlaziti na sate pjevanja kod Arriga Pole u Modeni, a kasnije i kod Ettorea Campogallianija u Mantovi.

Debitirao je 1961. godine u Reggio nell'Emilia u Puccinijevoj operi La Bohème.  Pobjeđuje na mnogim međunarodnim glazbenim natjecanjima. Prvi javni nastup izvan Italije održao je u Beogradu. Nakon toga slijede pozivi različitih talijanskih, nizozemskih (Amsterdam) kao i drugih opernih kuća (Beč, Zürich).

Godine 1965. radio je u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji s Joan Sutherland. Godinu poslije debitira i u milanskoj Scali. Slijede angažmani u Barceloni, Parizu, Londonu i New Yorku.

Video: Luciano Pavarotti: "O Sole Mio"

Tijekom svjetskog nogometnog prvenstva 1990. osniva pjevački trio Tri Tenora s Joséom Carrerasom i Plácidom Domingom.

Pavarottijeve pjevačke partnerice su osim Joan Sutherland bile i Montserrat Caballé, Ileana Cotrubas, Kiri Te Kanawa, Maria Chiara i Mirella Freni.

Pavarottija se više od četiri desetljeća smatralo sinonimom za vrhunsku umjetnost pjevanja i uzorom najčistijega belkanta. Publika i kritika jednodušno su ocijenile Pavarottijev čist i prodoran, istodobno metalan i topao glas romantična odsjaja, besprijekorna fraziranja i apsolutno sigurnih visina kao glas stoljeća.

Godine 1998. proglašen je UN-ovim Ambasadorom mira jer se koristio svojim statusom da bi podigao svijest oko tema kao što su AIDS, dječja prava, urbani slamovi i siromaštvo. Prikupio je mnogo novaca u humanitarne svrhe i tako zaradio UN-ovu medalju Nanssen koja se svake godine dodjeljuje osobama ili grupama koje pomažu izbjeglicama.

Dana 21. prosinca 1997. godine u Mostaru je otvorio Glazbeni centar Pavarotti.

Video: The Three Tenors in Concert 1994: Brindisi ("Libiamo ne
Kopirati
Drag cursor here to close