Proslava

OKC Abrašević: Zvižduk dug dvadeset godina

Obilježavanje 20. rođendana OKC Abrašević nastavlja se rasvirano - na redu su tri ljetna koncerta...
Kultura / Glazba | 02. 06. 2023. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno završeni prvi glazbeni ciklus proslave dvadesetog rođendana Omladinskog kulturnog centra Abrašević, donio je tri jedinstvena koncerta.

''Tri formom različita, a opet u jednoj magičnoj, skoro solističkoj strasti iskazivanja podrške i još više, poštovanja Abraševiću, kojeg su i sami pomogli zidati u njegovim počecima prije dva desetljeća. Svakako da smo očekivali odlične nastupe od Svetlane Spajić, Damira Avdića te Jelene Milušić sa Merimom Ključo, ali ono što su nam isporučili bilo je više od običnog nastupa – bili su to esencijalni izljevi dubokih fizičkih i duševnih otkrivanja'', navode iz Abraševića.

Tako je s proljećem prošao prvi karavan umjetničkih zidara, koji su ostavili zvukove u nastupima za dugo pamćenje. Pozornica Abraševića sada čeka na nove izazove – suvremeni svježi sevdah Damira Imamovića, mirise hercegovačke nježnosti Sanela Marića Mare, mlade osjećaje grupe Zerdelija te zvukova ostalih zidara i zvukoputnika koji će svratiti.

''Kroz dosadašnje koncerte vodili smo računa da ujedno budu i posvete nekadašnjim sekcijama RKUD Abrašević, pa se u njima ujedinilo sviranje harmonike, pjevanje sevdaha i zbora sa električnom gitarom i raznim vrstama poetičnosti i poezije. Povezivali su sjetni i urbani folkor sa performativnim scenskim nastupima. Oni su, zajedno sa predstavom Zlatka Pakovića ‘Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo’ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, s kojom smo i otvorili proljetnu rođendansku proslavu, podsjetili na najveće uspjehe Amaterskog pozorišta Abrašević. Proljetni dio programa za 20 godina OKC Abrašević zaključili smo promocijom novih maršruta na našoj Mapi nevidljivih mostova, otvaranjem biblioteke i promocijom knjige Bogdanović vokabular autora Ronalda Panze, čime smo naznačili povratak radu na afirmaciji knjige, kao i početak knjiškog izdavaštva u našem centru'', ističu.

 /  


Ljetni program 20 godina OKC Abrašević

Obilježavanje 20. rođendana OKC Abrašević nastavlja se rasvirano - na redu su tri ljetna koncerta:

DAMIR IMAMOVIĆ - 10. lipnja u 21 sat

Damir Imamović je jedan od važnih umjetničkih zidara ranog novog Abraševića. Danas već slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju jeste doživio upravo u Abraševiću. Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, kojeg je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas. U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja - radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao. Krenuo je više samostalno nastupati, oformio novi trio Sevdah takht koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene. Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom te sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić. Na ovom albumu misija osuvremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom 'The Best Artist of Europe' koju dodjeluje ugledni časopis Songlines. Damir Imamović će 10. lipnja otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, uz pratnju Ivane Đurić na violini i s Benjaminom Drijenčićem na trubi.

SANEL MARIĆ MARA - 8. srpnja u 21 sat

Sanel Marić Mara još jedno je dijete Mostara i Abraševića. Nošen jedinstvenim toplim glasom, jednostavnom gitarom i suvremenim melodijama Mara kao da stvara glazbeni putopis od mostarskih bašti, zaboravljenog mirisnog bilja i starih, zaraslih i nedostupnih staza. U Marinim pjesmama oživljavaju riječi Antuna Branka Šimića, Alekse Šantića, Maka Dizdara, Safet-bega Bašagića, Ive Andrića, a mirisi ovih riječi dugo lebde ispred zvučnika nakon što se glazba odmori. Mara je svojevoljno samozatajan autor, u svojim stajalištima beskompromisan, umjetnički dosljedan bosanskohercegovačkom i mostarskom poetskom romantizmu. Na ovaj način se počeo upisivati u pravog čuvara sada već pomalo izgubljenog vazduha tišine i mira. Na novom albumu Pure koristi se i engleskim jezikom, zbog kojeg se ti trenuci mogu upisati i u kvalitetni suvremeni indie rock. Mara ovako postiže na uvjerljivosti svoje priče o slobodi boja jeseni koja će zauvijek ostati u našem sjećanju. Sanel Marić Mara nastupit će 8. srpnja uz pratnju Darija Lukića na klavijaturama, s Đanijem Pervanom na produkciji zvuka.

ZERDELIJA - 25. kolovoza u 21 sat

Kad nešto nazovete imenom biljke, a još kada je to divlja šljiva, ime Zerdelija odmah jasno asocira na gorko-slatku aromu. Zerdelija je sastav mlađih mostarskih izvođačica okupljenih oko sugestivnog i duhovnog vokala Tijane Bašić i suptilne akustične gitare Marije Raspudić. Sviraju tradicionalnu glazbu sa Balkana i šireg slavenskog govornog područja. Svojim obradama tradicionalnih pjesama svih naroda koji naseljavaju ovo kulturno bogato područje, nastoje na originalan način prenijeti bezvremensku ljepotu glazbe sa Balkana i muzike svojih slavenskih predaka. Pjesme koje sviraju na najbolji mogući način odražavaju duh vremena i običaje iz prošlosti, u novom, modernom ruhu. Vjerujemo kako će se Zerdelija svojim angažmanom ubrzo upisati među najpoznatije izvođače tradicijske glazbe u regiji. Zerdelija će zatvoriti ljetni rođendanski program, 25. kolovoza, i to kao trio, Tijani i Mariji na perkusijama će se pridružiti Tarik Guzin.

Svi koncerti su besplatni.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close