Glazba

Novi album Damira Imamovića izlazi u proljeće 2023.

Ovo izdanje predstavlja prvo izdanje savremene bosanske muzike koje će se pojaviti kod The Smithsonian Folkways.
Kultura / Glazba | 20. 12. 2022. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Imamović s prvim danima proljeća 2023. godine objavit će novi album za The Smithsonian Folkways.

Smithsonian Folkways čuvena je američka izdavačka kuća koja djeluje u okviru velike vladine institucije “Smithsonian” i ovo izdanje predstavlja prvo izdanje savremene bosanske muzike koje će se pojaviti kod njih. Posljednje što su objavili u vezi sa BiH bio je album arhivskih snimaka “Bosnia: Echos from an endangered world” koji se pojavio 1994. godine a priredili su ga Ted Levin i Ankica Petrović.

''U vrijeme prvih lockdowna počeo sam raditi na jednom projektu s mojim drugom i izuzetnim bosansko-američkim piscem Aleksandrom Hemonom (“Question of Bruno”, “Lazarus project”, “Sense8”, “The Matrix: Resurrections”). Saša je već radio na svom novom romanu u kojem tradicionalna muzika Sarajeva igra veliku ulogu. Pozvao me je da napravim muziku koja će moći funkcionirati istovremeno i kao sountrack za njegovu knjigu, ali i kao poseban muzički album. Pun entuzijazma sam mu se pridružio i stvorili smo nešto što jedva čekam da čitate i slušate. Negdje u to vrijeme dobio sam poziv iz legendarne američke izdavačke kuće “The Smithsonian Folkways Recordings” da objavim album za njih'', kazao je Imamović.

Sašina knjiga “The World And All That It Holds” izlazi za MCD/Farrar, Stras and Giroux u sijećnju 2023. godine, a Damirov album u proljeće izdaje The Smithsonian folkways.

Kopirati
Drag cursor here to close