Mick Jagger

Navršio 80 godina: Među velikim pjevačima rock and rolla, on je najslavniji

Od svoje stroge majke Jagger je pobjegao što je prije mogao - a onda naletio na bivšeg kolegu i prijatelja Keitha Richardsa na Poslovnoj školi za ekonomiju u Londonu. I otud je sve krenulo.
Kultura / Glazba | 26. 07. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Frontmen The Rolling Stonesa i živuća rock legenda Mick Jagger danas je navršio 80. godina.

Posljednjih pet desetljeća proveo je na pozornici, a postao je i zauvijek će ostati jednim od simbola rock and roll glazbe.

Rođen je 26. srpnja 1943. godine u skromnoj obitelji u Dartfordu, u engleskom Kentu. Njegov otac bio je učitelj, kao i njegov djed, pa se očekivalo da će i Mick nastaviti njihovim stopama.

Otac Michaela Jaggera, Basil Fanshawe "Joe" Jagger (1913.-2006.), porijeklom je iz sjeverne Engleske i bio je sportski učitelj na gradskom koledžu Strawberry Hill i stručnjak za fitness, te je također izazvao sportske ambicije kod sina Micka.

Majka Eva Ensley Mary Jagger (rođena Scutts, 1913.-2000.) došla je u Englesku iz Australije kao tinejdžerica i povremeno je radila kao konzultantica za kozmetiku u Avonu. Ona se pobrinula se da u obiteljskoj kući uvijek glazbe. Mick Jagger bio je prvi sin svojih roditelja.

Video: The Rolling Stones - (I Can

Jagger je prvo pohađao osnovnu školu Wentworth, a zatim se preselio u gimnaziju za dječake u Dartfordu, gdje je njegov otac u kasnim 1950-ima okupio košarkaški tim, čiji je Mick Jagger postao kapetan.

Nakon što su Mick Jagger i njegov školski prijatelj Dick Taylor prisustvovali koncertu Buddyja Hollyja u Manchesteru u ožujku 1958., obojica su i sami počeli stvarati glazbu. Jagger je bio opčinjen Chuckom Berryjem otkad je vidio dokumentarac Berta Sterna iz 1960. Jazz on a Summer's Day, u kojem je Chuck Berry pjevao "Sweet Little Sixteen".

Mick Jagger i Dick Taylor osnovali su blues bend Little Boy Blue and the Blue Boys s Bobom Beckwithom u kojem je Jagger preuzeo ulogu pjevača. Prvi javni nastup s ovim sastavom imao je u župnoj dvorani Dartford.

Od svoje stroge majke Jagger je pobjegao što je prije mogao - a onda naletio na bivšeg kolegu i prijatelja Keitha Richardsa na Poslovnoj školi za ekonomiju u Londonu. I otud je sve krenulo.

Video: The Rolling Stones - Paint It, Black (Official Lyric Video)

Naime, kao tinejdžer, Jagger je upoznao Keitha Richardsa, koji je također odrastao u Dartfordu i tamo pohađao osnovnu školu Wentworth. U ranu jesen 1961., dok je Jagger studirao na renomiranoj London School of Economics and Political Science (LSE), on i tada 17-godišnji Keith Richards ponovno su se sreli slučajno dok su obojica čekali vlak.

Jagger, koji se vozio kući s kampusa Hough Streeta LSE-a, imao je sa sobom nekoliko ploča (uključujući blues Muddyja Watersa i rock 'n' roll Chucka Berryja), pa su razgovarali o glazbi i na kraju se spojili da sviraju blues i rock 'n' roll s prijateljima.

Prijatelji su se 1961. preselili u zajednički stan u Londonu i formirali bend The Glimmer Twins. Jagger je napustio studij i pridružio se bendu koji je na posljetku dobio naziv The Rolling Stones.

Njihovi nastupi ubrzo su podigli Jaggera i Rolling Stonese na vrhove top ljestvica, a onda su krenuli u osvajanje Amerike gdje je njihov blues i rock ritam naišao na golemu publiku.

Već 70-ih imali su pozamašnu bazu obožavatelja. To je bilo zlatno doba Rolling Stonesa, no sve do danas održali su reputaciju jednog od najvećeg rock bendova na svijetu.

Video: Rolling Stones - Angie (HQ)

Osim što ga prati reputacija vrhunskog glazbenika, Mick je zaradio i reputaciju dobrog ljubavnika: jednom prilikom priznao da je spavao s više od 4000 žena.

Posljednje dijete, sina Deveraux Octaviana Basila, dobio je u 74. godini s 43 godine mlađom balerinom Melanie Hamrick.

Osim Deverauxa, iz prijašnjih brakova i veza Jagger ima još sedmero djece: 50-godišnju Karis Hunt Jagger, iz veze s Marshom Hunt.

Iz braka s Biancom Jagger ima 49-godišnju Jade Jagger, a četvero djece ima s Jerry Hall, 37-godišnju Elizabeth, 36-godišnjeg Jamesa, 29-godišnju Georgiju i 23-godišnjeg Gabriela.

Iz kratkotrajne afere s brazilskom voditeljicom Lucianom Gimenez ima 22-godišnjeg Lucasa.

Video: MICK JAGGER- Happy 80th Birthday
Kopirati
Drag cursor here to close