Rođen na današnji dan

Ronnie Wood: Od siromašnog romskog dječaka do slavnog rockera

Rona Wooda neki obožavatelji Rolling Stonesa ne smatraju istinskim članom Stonesa, iako je u bendu mnogo dulje nego njegova dva prethodnika (Brian Jones i Mick Taylor) zajedno.
Kultura / Glazba | 01. 06. 2022. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 75 godina, 1. lipnja 1947., rođen je legendarni gitarist i basist Rolling Stonesa, Ronnie Wood.

Ronald David ''Ron'' Wood rođen je kao najmlađi sin siromašne romske obitelji u zapadnom predgrađu Londona. Djetinjstvo je proveo u stambenom naselju u Yiewsleyu i na riječnim teglenicama.

Afirmirao se kao član Jeff Beck Group i Faces, a od 1975. je s Rolling Stonesima. Svira gitare i električni bas.

Nakon što se grupa Jeff Beck raspala 1969., pridružio se članovima sastava Small Faces, Ronnieju Laneu (bas), Ianu McLaganu (klavijature) i Kenneyju Jonesu (bubnjevi) zajedno s Rodom Stewartom, pjevačem grupe, nakon što je otišao Steve Marriotts (vokal/gitara).

Nova formacija je nešto kasnije promijenila ime u "The Faces". S Facesima, Ron Wood je formirao sličan duo s Rodom Stewartom kao što su to učinili Mick Jagger i Keith Richards s Rolling Stonesima. Napisao je mnoge pjesme za Faces, a također je bio uključen kao gitarist na prvim solo albumima Roda Stewarta. Faces su se razišli 1975.

Kada su Rolling Stonesi tražili nasljednika gitarista Micka Taylora, koji je otišao u prosincu 1974., sjetili su se Rona Wooda, kojeg su Mick Jagger i Keith Richards već podržali na njegovom solo albumu i koji je radio na pjesmi Stonesa It's Only Rock 'n' Roll.

U travnju 1975., uprava je objavila da će se Wood privremeno pridružiti Stonesima kao gitarist na njihovoj turneji po Sjedinjenim Državama od 1. lipnja do 8. kolovoza 1975. godine.

Video: The Rolling Stones - (I Can

Krajem 1975. postao je stalni član benda, ali je financijski bio samo zaposlenik s mjesečnom plaćom. Tek 1993. postao je punopravni član, tj. s pripadajućim udjelom u dobiti tvrtke. Prvi album Stonesa na kojem se može čuti bio je Black and Blue (1976.).

Međutim, godinama sputan alkoholizmom, nije bio u stanju čvrsto preuzeti poziciju gitariste kakvu je prije imao Mick Taylor. Keith Richards, kojem u principu nikad nije bila zaista namijenjena uloga glavnog gitarista, s godinama je sve češće preuzimao ovu ulogu, a više ga se smatralo 'čovjekom za dobar riff' ('majstorom ritam gitare').

Tako je Ron Woodova uloga s Rolling Stonesima ostala uloga rock gitarista s povremenim - i prilično privlačnim - interludijama na Slide-gitari i Pedal steel gitari. Osim toga, kao arbitar i posrednik između svađalica Micka Jaggera i Keitha Richardsa, smanjio je napetost unutar benda.

Poput Micka Taylora, Rona Wooda neki obožavatelji Rolling Stonesa ne smatraju istinskim članom Stonesa, iako je u bendu mnogo dulje nego njegova dva prethodnika (Brian Jones i Mick Taylor) zajedno.

Alkohol i droge bile su uobičajene u okruženju u kojem je Ron Wood odrastao. Navodno je s 14 godina počeo piti velike količine brendija i viskija. Od tada su i alkohol i nedopuštene droge vladale njegovim životom, a on tvrdi da nikada nije nastupio na koncertu trijezan do 2003. godine.

Bio je liječen mnogo puta zbog svojih problema s ovisnošću. U srpnju 2011. rekao je da više ne konzumira alkohol ili ilegalne droge budući da je na rehabilitaciji svoju ovisnost doveo pod kontrolu. Više puta se ženio i razvodio.

Video: Eric Clapton and Ronnie Wood - Badge 2020 - A Tribute to Ginger Baker Eventim Apollo

Prva supruga Rona Wooda Krissy Findlay, bivša manekenka s kojom je bio u braku od 1971. do 1978., umrla je u Londonu 11. lipnja 2005. u 57. godini. Vjeruje se da je uzrok smrti predoziranje Valiumom. U braku je rođen sin Jesse.

Od 1985. do 2011. drugi brak Rona Wooda bio je s manekenkom Jo Howard, s kojom ima djecu Jamieja, Leah i Tyronea. Razlog rastave i kasnijeg razvoda bila je Woodsova afera s Ekaterinom Ivanovom, koja je bila 41 godinu mlađa od njega.

Veza s konobaricom Ekaterinom prekinuta je 2009., nedugo nakon uhićenja zbog navodnog napada na suprugu tijekom svađe. Ekaterina Ivanova izjavila je za britanski tisak da su glazbenikovi sve veći problemi s alkoholom tijekom zajedničkog života postali preveliki teret za nju.

Ron Wood se 21. prosinca 2012. oženio kazališnom producenticom Sally Humphreys, a 30. svibnja 2016. postali su roditelji blizanki Gracie Jane i Alice Rose.

Zanimljivo, Ron Wood se od djetinjstva posvetio ne samo glazbi, već i likovnoj umjetnosti. Također po savjetu učitelja koji su primijetili njegov umjetnički talent, Ron Wood je pohađao Ealing Art College, bivšu umjetničku školu u Londonu, kao i njegova dva starija brata (Arthur i Edward George).

Kao tinejdžer osvojio je glavnu nagradu na natjecanju za crtanje na BBC-jevom umjetničkom televizijskom programu Sketch Club - trenutak javnog priznanja na koji se osvrće kao na svoj ulazak u svijet umjetnosti.

I dok Ronnie Wood glazbu vidi kao priliku da se izrazi kao dio grupe, vizualnu umjetnost doživljava kao osobniji oblik izražavanja.

Video: Ronnie Wood With His Wild Five - Johnny B. Goode feat. Imelda May
Kopirati
Drag cursor here to close