Frontmen EKV-a

Navršilo se 65 godina od rođenja Milana Mladenovića

Krajem 1981. godine Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović osnivaju sastav Katarina II. Njima se uskoro pridružila Margita Stefanović Magi, Bojan Pečar i Ivan Vdović pa su od 1984. kao takav sastav izdali prvi album.
Kultura / Glazba | 22. 09. 2023. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Milan Mladenović (Zagreb, 21. rujna 1958. – Beograd, 5. studenoga 1994.)

Navršilo se 65 godina od rođenja Milana Mladenovića, legendarnog frontmena grupe EKV.

Rođen je u Zagrebu 21. rujna 1958. godine. Milan je bio sin Spase, oficira Jugoslavenske narodne armije rodom iz Kruševca, i Danice - domaćice iz Makarske. Kad je imao šest godina obitelj se preselila u Sarajevo, a u intervjuima se nerado prisjećao tih dana.

"Sarajevo je vjerojatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo...", izjavio je jednom prilikom Mladenović koji se 1970. s obitelji preselio u Beograd.

Tamo je pohađao 11. beogradsku gimnaziju i osnovao je prvi bend Limunovo drvo.

Deset godina poslije udružio je snage s Dušanom Kojićem-Kojom i Ivanom Vdovićem-Vdom te Dragomirom Mihajlovićem i osnovao bend Šarlo akrobata koji se i dan danas smatra jednim od predstavnika novog vala na području Jugoslavije.

Video: Šarlo Akrobata - Ona se budi [HQ]

Nakon albuma "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." grupa se raspala uslijed nesuglasica Milana i Dušana, a krajem 1981. godine Milan i Dragomir osnivaju sastav Katarina II.

Njima se uskoro pridružila Margita Stefanović Magi, Bojan Pečar i Ivan Vdović pa su od 1984. kao takav sastav izdali prvi album. Međutim, Dragomir je te godine upao u sukob sa zakonom i završio u zatvoru, a po izlasku je saznao da više nije član benda.

S obzirom da je imao pravo na ime Katarina II, onemogućio je sastavu da ga dalje nose pa je tako sastav preimenovan u Ekatarina Velika.

U EKV umjesto Vda dolazi novi bubnjar, Ivan Fece Firči (iz sastava Lune). Godine 1985. izlazi istoimeni album Ekatarina Velika koji dobiva povoljne kritike te skreće pažnju na sastav.

Album iz 1986. godine, S' vetrom uz lice, dovodi ih na sam vrh jugoslavenske rock scene, gdje s Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma.

Video: EKV - Ti si sav moj bol[HQ]

Najpoznatije pjesme benda koje se i danas pjevaju su "Ti si sav moj bol", "Par godina za nas", "Zemlja", "Kao da je bilo nekad", "Krug", "Srce" i ostale.

Godine 1985. se zajedno s ostalim članovima Ekatarine pojavljuje u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta, a sljedeće godine i u filmu Darka Bajića Crna Marija , u kojemu igra glavnu ulogu i za koji je napisao pjesmu „Bus Station”.

Krajem osamdesetih piše glazbu za jednu kazališnu predstavu na kojoj rade i Vlatko Stefanovski, Đorđe Erić, Zoran Petrović i drugi.

Njihov najmračniji album “Dum Dum” iz 1991. inspiriran je Jugoslavijom pred raspadom i vjetrovima rata koji se zapuhali. Milanovi bliski prijatelji napuštali su zemlju jedan za drugim, kako bi izbjegli prisilnu mobilizaciju, o čemu govori pjesma “Zajedno”, u kojoj su svi imenovani.

Video: Ekatarina Velika - Par godina za nas (1989)

Milanu je sve to vrlo teško palo pa zajedno s drugim velikim beogradskim bendovima, Električnim orgazmom i Partibrejkersima, započinje antiratne prosvjede u Beogradu. Cilj im je zaustaviti Miloševićevu politiku i spriječiti već započeti krvavi sukob u Vukovaru i Dubrovniku.

"Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao", izjavio je jednom prilikom Milan Mladenović.

Nikada nije puno pričao o privatnom životu, a posljednje godine proveo je s Majom Maričić, koja je na osnovu njegove ideje završila spot za pjesmu "Crv" nakon njegove smrti 5. studenog 1994. godine. Maji je inače posvećena pjesma "Oči boje meda".

U kolovozu 1994. godine nakon nastupa u Budvi, Milan je prevezen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak gušterače, a poslije tri mjeseca teške borbe s bolešću preminuo je sa svega 35 kilograma. Kasnije se pričalo da je imao sidu i bio ovisan o heroinu, ali je službeno umro od raka gušterače.

Video: EKV ZEMLJA
Kopirati
Drag cursor here to close