Bravo

Nakon 40 godina hercegovačke klape doživjele veliki uspjeh

"Mi u Hercegovini rastemo uz kamen, krš, gangu i nije nam baš jednostavno pjevati klapsku četveroglasnu harmoniju. Zadovoljstvo nam je i velika čast da smo ipak naslonjeni na Dalmaciju koja je izvor klapske pjesme''
Kultura / Glazba | 06. 07. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muška klapa Concordia prošla je u finale nakon 40 godina od posljednjeg nastupa muške hercegovačke klape u finalu, a ženska klapa Mir nakon devet godina od nastupa zadnje ženske hercegovačke klape u finalu FDK Omiš.

Ovo je bio drugi put klapama Mir i Concordia da nastupaju na FDK u Omišu i prvi prolazak u finale, koje će se održati 16. i 17.srpnja 2021.

Povijesni je i veliki ovo uspjeh za klapsku glazbu u Hercegovini, ali i poticaj svim ostalim klapama na ustrajan trud i rad. Klapa je krug, a središte joj je u Omišu. Upravo je ovo prilika da svoju ljubav, trud i rad klape ispolje na ovom najvećem festivalu klapske pjesme.

Voditeljica klapa je prof. Monija Jarak-Mikulić, a klape su nastale u Međugorju na inicijativu međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Ove godine obilježavaju 5. obljetnicu svog postojanja.

Foto: PR / Povijesni uspjeh za klapsku glazbu u Hercegovini

"Mi u Hercegovini rastemo uz kamen, krš, gangu i nije nam baš jednostavno pjevati klapsku četveroglasnu harmoniju. Zadovoljstvo nam je i velika čast da smo ipak naslonjeni na Dalmaciju koja je izvor klapske pjesme i da smo baš mi Hercegovci dio tog kruga u Omišu. Cure i momci su posvećeni klapi, sve obveze ravnaju po probama klape. Kazu draze im je učiti i guštati u klapskom pjevanju nego piti tri kave danas. Uloženi trud i rad su prepoznali velikani klapske glazbe i dali nam priliku u finalu'', istaknula je Jarak-Mikulić.

Klape će nastupiti pred renomiranim žirijem, kojeg čine: Rajmir Kraljević, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Velebit Veršić i Blaženko Juračić.

Klapa Mir i Concordia pozivaju sve one koji su u mogućnosti da ih podrže na njihovom finalnom nastupu u Omišu, bilo uživo ili putem HRT-a koji će prenositi finalne nastupe klapa.

Kopirati
Drag cursor here to close