Festival dalmatinskih klapa

Najbolju novu skladbu autora Živka Ključe u Omišu ima klapa Vinčace

Kultura / Glazba | 11. 07. 2023. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klapa Vinčace osvojila je zlatnu plaketu za najuspješniju novu skladbu na Večeri novih skladbi 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Autor skladbe "Gomila" je Živko Ključe, a autor stihova Pjero Mirić.

"Draga klapo Vinčace od srca velika i neizmjerna hvala. Mnogi znaju, a i vidjeli su da postoji zlato i srebro Zadra, znaju i vidjeli su i Vinodolski zakonik, a sada pomalo i poneki znaju da postoji zlato i srebro Novog Vinodolskog kroz Ključe-Vinčace. Pa u to ime živili, zdravi i veseli bili", kazao je Živko Ključe.



Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.

Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na “fuziju glasova”. Velik poticaj za rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima.

Brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, potvrđuju izniman uspjeh klape, pa se tako Vinčace može pohvaliti gostovanjima na čak tri kontinenta – Europi, Africi i Južnoj Americi.

Drugo mjesto - srebrna plaketa pripala je autorima glazbe Veni Lebariću i stihova Vlasti Vrandečić Lebarić za skladbu "Zikva" u izvedbi muške klape Bošket iz Zagreba, dok je treće mjesto osvojila Ana Kodrić Ivelić autorica glazbe i stihova skladbe "Pjover" u izvedbi ženske klape Ćakulone iz Zagreba.

Publika je najviše glasova dodijelila autorima glazbe Dušku Tambači i stihova Pjeru Miriću za skladbu "Ostani ovdi" koju je izvela muška klapa Mriža iz Splita.

Kopirati
Drag cursor here to close