Cvit od mendule

Živko Ključe nagrađen srebrnom plaketom 'Biser Jadrana'

Kultura / Glazba | 27. 06. 2022. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski skladatelj Živko Ključe nagrađen je srebrenom plaketom 'Biser Jadrana' točnije drugom nagradom za skladateljski uradak na tekst 'Cvit od mendule' koju je na 56. po redu Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu izvela klapa Sagena.

Foto: Privatna arhiva / Živko Ključe nagrađen srebrenom plaketom 

Podsjetimo, druge večeri 56. omiškog Festivala u subotu 25. lipnja na Trgu sv. Mihovila održana je Večer novih skladbi.

Deset klapa: Sagena iz Zagreba, Mirabela CZK iz Omiša, Dingač s Pelješca, Kolura iz Splita, Batuda iz Dugog Rata, Filip Dević (m) iz Splita, Berulia iz Brela, Mriža iz Splita, Concordia iz Međugorja, BiH i Bratovština iz Sovića, BiH, premijerno su izvele deset novih skladbi odabranih na natječaju raspisanom krajem prošle godine.

Prema ocjenama stručnog povjerenstva u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr.sc. Mirjana Siriščević i doc.mr.art Blaženko Juračić, Zlatna plaketa za pobjedničku skladbu “Veli petak” pripala je skladatelju Dušku Tambači koji je skladbu uglazbio na tekst Drage Ivaniševića, a izvela je klapa Mriža iz Splita.

Druga nagrada i srebrna plaketa pripala je autorima, skladatelju Živku Ključi i tekstopiscu Pjeru Miriću za skladbu “Cvit od mendule” u izvedbi klape Sagena iz Zagreba, dok je treća nagrada stručnog povjerenstva i brončana plaketa pripala skladatelju Roku Radovanu i Leonidi Čipčić koja je napisala stihove za skladbu “Materine oči“, a pjesmu je izvela ženska klapa Kolura iz Splita.

Zlatna plaketa stručnog povjerenstva za najbolju izvedbu nove skladbe pripala je muškoj klapi Berulia iz Brela koja je pjevala skladbu “Sjena života“, autora Josipa Tomasovića i Marijana Trutanića.

Publika je najviše svojih glasova dala autorici glazbe i teksta Slađani Javorčić za skladbu „Opustila stara kuća“ u obradi Jure Šabana Stanića i u izvedbi muške klape “Batuda” iz Dugog Rata. Autorica je također osvojila Plaketu “Drago Ivanišević” za najuspješnije stihove. Stručno povjerenstva za dodjelu ove nagrade radilo je u sastavu Herci Ganza, Dinko Škevin i prof. Bože Mimica.

U revijalnom dijelu koncerta obilježena je 50. obljetnica djelovanja ženske i 60. obljetnica djelovanja muške klape Filip Dević iz Splita, dok su posebna priznanja iz ruku ravnatelja Festivala, prof. Mije Stanića dobili bariton Neno Grubić za ukupno 36. i prvi tenor klape Branko Tomić za čak 40. nastup na Omišu. Program je vodila Edita Lučić Jelić, a pokrovitelj večeri bilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close