Festival klapa u Omišu

Živko Ključe dobio zlatnu plaketu za skladbu 'Vo su dica moje dice'

Jedna od nagrada 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu otišla je u ruke Živka Ključe
Kultura / Glazba | 27. 06. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opuzenski skladatelj s adresom u Mostaru Živko Ključe, autor je pobjedničke skladbe 'Vo su dica moje dice', na Večeri novih skladbi jubilarnog 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Skladbu je izvela muška klapa Pinguentum iz Buzeta.

Video:  'Vo su dica moje dice'

Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Dubrovčaninu Vicku Dragojeviću autoru glazbe i Pjeru Miriću, autoru stihova za skladbu Onu jubav u izvedbi ženske klape Figurin iz Zagreba, dok je treće mjesto prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Mirjana Siriščević i prof. Blaženko Juračić pripalo Krešimiru Magdiću za skladbu Naš čovo na stihove Silvija S. Kranjčevića u izvedbi muške klape Bunari iz Vodica.

Ružana Kovač autorica je stihova skladbe Posteju sad nek prostru ti zvizde autora glazbe Jasminka Šetke u izvedbi muške klape Pasika iz Kostanja dobitnik je nagrade za najbolje stihove “Drago Ivanišević”. Povjerenstvo za dodjelu nagrade radilo je u sastavu Herci Ganza, Dinko Škevin i prof. Bože Mimica.

I na kraju, publika je najviše svojih glasova dala autoru glazbe Jasminku Šetki i autorici stihova Ružani Kovač za skladbu Posteju sad nek prostru ti zvizde.

Festival dalmatinskih klapa posebno priznanje dodijelio je klapskom voditelju, obrađivaču, skladatelju i tekstopiscu, dugogodišnjem suradniku festivala i pjevaču iz početne postave legendarne klape Šibenik Ivi Mikuličinu.

Inače, Ključe je i d bivše predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dobio odlikovanje i priznanje Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića - za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanja hrvatske glazbene baštine.

Živko Ključe je hrvatski je kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj. Bio je umjetnički voditelj i osnivač nekoliko klapa, između ostalih i klape Mostar od 1979. do 1981. godine. Kao skladatelj više puta je nagrađivan za svoje skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom). Član je više strukovnih udruga - HDS, HUOKU, MD FBiH, HGZ, DPG, MH i Zaklade "Delmata".

Kopirati
Drag cursor here to close