Prostor

Potpisuje se peticija: Muzička škola bi na novu lokaciju, glazbena ne bi?

Podsjećamo, godine 2019. je održan zajednički koncert ove dvije škole u zgradi na Musali koja je predviđena kao zajednički prostor obje škole. Vrlo optimistično se tada govorilo o spajanju škola…
Kultura / Glazba | 03. 11. 2022. u 10:03 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Muzičkoj školi I i II stupnja potpisuje se peticija za prelazak u novu zgradu na Musali budući da su prostori Muzičkog centra Pavarotti postali neuvjetni za odvijanje nastave.

Potvrdio je to za Bljesak.info je ravnatelj Muzičke škole I i II stupnja Mustafa Šantić rekavši kako su se u školskoj 2022/2023. godini našli u nezavidnom položaju zbog nedostatka prostora za održavanje nastavnog procesa.

Nastava na recepciji

''Povećanjem broja upisanih učenika u tekućoj školskoj godini pojavio se problem nedostatka prostora kojeg smo do prethodne godine rješavali na način da smo u dogovoru s direktoricom Muzičkog centra Pavarotti koristili njihov prostor. Ove školske godine smo prinuđeni održavati nastavu u uredu direktora, na recepciji i prostorijama koje koristi osoblje za održavanje zgrade Pavarotti centra što zaista članovi radnog kolektiva i učenici nisu zaslužili'', rekao je ravnatelj Šantić.

Kaže kako su zbog toga, ''a ne zbog bahatosti i hira'', bili prinuđeni uputiti pismo i pokrenuti peticiju svih članova kolektiva prema nadležnim institucijama (Gradsko vijeće, Gradonačelnik, Odjel za društvene djelatnosti, OSCE-u i OHR-u, u vezi spajanja dvije škole i prelaska u zgradu na trgu Musala.''

Na upit Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca. ''da li su zainteresirani za prelazak u obnovljenu zgradu'' – odgovor ravnateljice Dubravke Zelenika-Miličević je bio i više nego kratak.

''Zgrada nije obnovljena'', rekla je Zelenika-Miličević.

Zgrada na Musali

Podsjećamo, godine 2019. je održan zajednički koncert ove dvije škole u zgradi na Musali koja je predviđena kao zajednički prostor obje škole. Vrlo optimistično se tada govorilo o spajanju škola, ali i preduvjetima koji se trebaju ispuniti.

''Uvjet za implementaciju spajanja dvije škole je bila izrada zajedničkih nastavnih planova i programa. Članovi obje škole su godinu dana aktivno radili na izradi istih i dobili suglasnost od Pedagoškog zavoda Mostar. Nažalost, Zavod za školstvo nije dao suglasnost na jedinstvene nastavne planove i programe'', istaknuo je Šantić.

Ravnateljica Glazbene škole Zelenika-Miličević kaže da se ''radilo na zajedničkim planovima i programima, ali oni nisu završeni.''

''Ne bih se složila s konstatacijom da su napravljeni'', dodala je.

Zelenika-Miličević tvrdi i da je od 2019. godine održano nekoliko sastanaka s članovima Školskog odbora iz reda roditelja i predstavnicima OSCE-a, dok Šantić kaže da im se od 2019. ''nitko nije obratio povodom rješavanja navedenog problema.''

Šantić je naveo da suglasnost za nastavni plan i program nije dao Zavod za školstvo HNŽ-a.

Škole se ne mogu usuglasiti

Ravnatelj Zavoda za školstvo HNŽ-a, Željko Ćorić, rekao je kako su dali ''samo mišljenje na predloženi nastavni plan i program''.

''Suglasnost daje osnivač Grad Mostar. Nisu usuglašeni s drugim planovima i programima ostalih škola u županiji. Nastavni plan i program mora vrijediti i za Jablanicu, Konjic, Mostar, Čitluk, Čapljinu, Neum i za sve. Ne može biti za jednu školu'', rekao je za Bljesak.info Ćorić.

Na upit jesu li dali neke smjernice za ispravak plana i programa, Ćorić odgovara: ''Oni znaju da nastavni plan mora biti isti za sve škole u županiji. Usmjerili smo ih x puta, odnosno radne skupine iz jedne i druge škole ne mogu se usuglasiti oko nekih stvari, oko kadra itd.''.

Što bi konkretno prelazak u zgradu na Musali značio za glazbeno obrazovanje u Mostaru, ravnatelji dvije škole su odgovorili različito.

''Može se znati samo kada do njega dođe i to nakon isteka određenog perioda koji je potreban za uspoređivanje'', kazala je ravnateljica Glazbene škole Ivana pl. Zajca.

Univerzalan jezik i parking

Ravnatelj Muzičke škole I i II stupnja je mišljenja da nova zgrada prije svega posjeduje adekvatan prostor za glazbeno obrazovanje, što je od velikog značaja za kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa.

''Prema informacijama kojima raspolažemo, osigurana su sredstva za renoviranje kako vanjskog tako i unutrašnjeg dijela zgrade sa kompletnim glazbenim instrumentarijem, te se iskreno nadamo da će nam konačno biti omogućen prelazak u prostor koji učenici i kolektiv zaslužuju'', napomenuo je Šantić.

Tema ujedinjena dvije škole bila je aktualna i na jednoj od sjednica GV Mostara. Podsjećamo, vijećnica Irma Baralija je u rujnu prošle godine postavila pitanje spajanja škola, postavila pitanje što se događa po tom pitanju, te između ostalog kazala: ''Opće poznato je da je jezik glazbe univerzalan i poruka ujedinjenja škola bila bi simbolički značajna upravo i s tog aspekta da ne budemo jedini na svijetu koji i tu univerzalnu kategoriju nastoje etnički omeđiti i provincijalizirati''.

Osim što su prostorije Muzičke škole postale pretijesne za održavanje nastave, problem svakako predstavlja i dolazak na nastavu budući da ulica u kojoj je smještan Centar Pavarotti nema nikakvog parkinga i da su svakodnevno velike gužve zbog automobila kojima roditelji dovoze djecu na nastavu. Zvog toga je spomenuta ulica često blokirana, a stanari neprestano zovu policiju, koja je nemoćna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close