Nova sevdah priča

Mostarka Selma Droce: Divanhana će donijeti nove lijepe priče u moj život

Kultura / Glazba | 25. 07. 2022. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarka Selma Droce nova je članica benda Divanhana.

Naime, Divanhana je svoju novu sevdah priču, s članicom Selmom Droce započela sudjelovanjem na festivalu Exit u Novom Sadu 7. srpnja ove godine.

''Nastupili smo na Pachamama stageu u okviru festivala Exit. Inače, ovaj stage je poznat po tome što se tu izvode egzotični zvuci iz cijelog svijeta. Mi smo svoju muziku podijelili s publikom koja nas prati od ranije, ali i s ljudima koji prije festivala možda nikad nisu čuli za sevdalinku. Sudeći prema njihovim reakcijama, sevdah im je zarobio srca i to me jako veseli'', kazala je Selma za Bljesak.info.

Sve je prirodan proces

No, prvo pitanje koje se nekako nameće samo od sebe jeste – odakle Selme s Divanhanom i kako su se spojili.

''Krajem prošlog mjeseca Divanhana je objavila live singl ''Lola'' i time su svojim fanovima najavili kraj profesionalne suradnje s kolegicom Šejlom Grgić. Dalje je sve bio jedan prilično prirodan proces s obzirom na to da se mi odavno poznajemo, samo je valjda tek sad bio pravi trenutak i tek sad se sve posložilo'', objasnila je Mostarka.

Foto: Bljesak.info / Mostarka Selma Droce nova je članica benda Divanhana

Selma je inače diplomski i postdiplomski studij završila na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. U tijeku studija, ali i kasnije, objavila je nekoliko stručnih radova u oblasti harmonije i glazbene pedagogije u časopisima Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Također, bila je članica ansambla ''Etnoakademik'' koji izvodi i njeguje primarno tradicijsku glazbu Bosne i Hercegovine, a zatim i tradicijsku glazbu svijeta.

Na pitanje što je novoj članici Divanhane donijelo formalno glazbeno obrazovanje, Selma kaže da je to za nju osobno bilo ''fundament u karijeri, nešto od čega je krenula.''

''Sve što se kasnije događalo bilo je produkt nekih mojih afiniteta i izbora, ali bi to sve opet bilo teško izvodivo bez konkretnih glazbenih i estetskih saznanja koje sam ipak stekla na fakultetu. Ne poričem genijalnost stvaralaca koji nisu formalno obrazovani, samo to može biti s jedne strane teži put, bez usmjerenja'', mišljenja je nova pjevačica Divanhane.

''Redovni posao''

Osim što će nastupati s Divanhanom, Selma ima i svoj ''redovni'' posao. Radi u Srednjoj muzičkoj školi u Mostaru na predmetu harmonija. Ulazak u Divnahanu će joj zasigurno donijeti novu energiju i ostaviti trajni trag u životu, kao i svaka suradnja i projekt koje je ranije radila – mišljenja je naša sugovornica.

Foto: Bljesak.info / Mostarka Selma Droce: Divanhana će donijeti nove lijepe priče u moj život

''Sigurna sam da će i Divanhana donijeti neke nove lijepe priče u moj život. Pored koncerata, posebno me raduje taj kreativni, studijski rad jer on zapravo definira i putanju kojom će se bend u budućnosti kretati. Finalno, ako govorimo o relaciji škola – koncerti, vjerujem da će se te dvije stvari u mom životu i dalje divno dopunjavati jer su moja razmišljanja uvijek išla u pravcu - što više znam, to više mogu djeci od tog znanja i da ponudim''.

A na pitanje kako je raditi s učenicima danas – profesorica harmonije odmah naglašava kako je to izuzetno lijep posao.

''Razredi u glazbenoj školi gotovo uvijek broje manje učenika nego, primjera radi, razredi u nekoj gimnaziji. Stoga, htjeli vi to ili ne, s učenicima glazbene škole postanete raja ili ne postanete ako vas oni ne vole. Šalu na stranu, ništa na ovom svijetu nije idealno, ali u mom slučaju to je uglavnom zanimljiv i lijep posao'', dodaje.

Sve je ljubav

A osim posla profesorice od sada sastavni dio Selminog života bit će i koncerti s Divanhanom.

Sevdah na sceni kao ljubav u punom žaru ili pak melankolija – sugovornica kaže da to zavisi od dvije stvari.

''Zavisi od tematike koju sevdah obrađuje ili od glazbe koja ozvučava neke stihove. Potpuno različite impresije ostavit će stihovi: ''Nema ljepše cure od malene Đule, ja zapalim lulu pa poljubim Đulu oj Bože moj'', od stihova: ''Bogata sam, imam svega, još da mi je ljubit' njega…''. Prvo je žar, a drugo melankolija, a oboje ipak ljubav'', ističe mlada glazbenica.

Kao prateći vokal i pijanist, nova članica Divanhane je surađivala ste s brojnim izvođačima domaće pop scene. Iako ne voli nikoga posebno da izdvaja - u sebi osobito drage projekte uvrstila bi kaže, koncerte sa sarajevskim Big bendom i tematske koncerte sa Simfonijskim orkestrom u Mostaru.

Sigurno je da će u budućnosti koncerti s Divanhanom biti oni koji će se izdvajati kad sa Selmom budemo pričali o novom singlu, albumu Divanhane ili nadolazećim koncertima. Jer nakon Exita ekipa ide dalje, pjevaju i sviraju diljem BiH, Srbije, Slovenije i Češke.

Raspored svih koncerata možete naći na njihovoj web stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close