Dijalog

Može li regija proizvesti još jedan Exit festival?

"Mnoge točke, ali i mnogi dijelovi tog mozaika složili su se da bi se napravio ovako veliki festival.''
Kultura / Glazba | 14. 06. 2023. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festivalski turizam se prikazuje kao generator zapošljavanja, novih prihoda, stimulatora industrije, privlačenja novih investicija. Istovremeno, omogućava kulturni dijalog i razmjenu, socijalnu inkluziju, osjećaj ponosa, revitalizaciju i popularizaciju kulture... Exit festival jedan je od najvećih i najpoznatijih glazbenih festivala u Europi, a svojim dugogodišnjim radom i utjecajem na lokalnu zajednicu doprinosi i gospodarskom razvoju Srbije. Prema procjenama, donosi značajne financijske koristi Srbiji kako kroz turizam, tako i kroz povećanje ekonomske aktivnosti u regiji, prenosi Bloomberg Adria.

Ne može, niti treba

Gostujući u emisiji Zoom In o temi "Je li moguće napraviti novi EXIT u regiji, festivali – generator ekonomske aktivnosti", Ivan Petrović, predsjednik Upravnog odbora Festivala, objasnio je zašto se Exit kao takav više ne može, niti treba praviti nanovo.

"Mnoge točke, ali i mnogi dijelovi tog mozaika složili su se da bi se napravio ovako veliki festival. Exit je nemoguće replicirati, jer je on nastao u specifičnim društvenim okolnostima krajem devedesetih godina i on je zapravo nastao na tom valu optimizma i želje tadašnje generacije da izađe iz izolacije i svih onih loših stvari koje su se događale devedesetih godina. I prosto, samo na tako velikom valu je moguće napraviti takvo nešto, pritom on od starta nije ni planiran tako da bude isključivo glazbeni festival, nego je on imao mnogo širi društveni značaj", izjavio je Petrović.

Jedan od najboljih

Mnoge zemlje pokušavaju napraviti neki svoj Exit, dodao je, jer on je sigurno jedan od najboljih europskih festivala. Dva puta bio je Best Major u Europi, a sigurno je u top pet i top deset festivala na svijetu. Petrović kaže kako Saudijska Arabija sada ulaže ogromne milijune da se napravi takvo nešto, kao i druge zemlje, ali to uopće nije lako.

Velika vizija i sjajna ideja vode i ekipu sarajevskog festivala Garden of Dreams - Bojana Jovića i Renada Čelika, koji su osnovali ovaj sarajevski festival 2019. godine. Garden je zamišljen kao festival audio-vizualne umjetnosti, mjesto gdje se mogu čuti i vidjeti najbolji umjetnici elektronske glazbe svijeta, ali i domaće i regionalne scene. U Zoom Inu Renad se osvrnuo na ovogodišnji festival i kazao nam zašto je upravo ovaj najbolji koji je do sada održan.

"Ovo je definitivno bio najbolji Garden of Dreams do sada... Brojke još uvijek sabiramo, ali smo jako zadovoljni. Ja mislim da se može napraviti još jedan Exit. Exit je unikatan festival koji ima neku svoju priču, koju je teško kopirati i replicirati, ali sigurno možemo u Sarajevu ponuditi neku novu vrijednost i glazbeni festival koji nedostaje ovom gradu", izjavio je.

Vjerovati u projekt

Mnogo je bitno da organizator projekta ili implementator mora vjerovati u svoj projekt, da bi nama kao vlastima pokazao projekt u kojem će imati kontinuitet, naglasio je ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

"Ovo je nekako free of charge promocija destinacije našeg Sarajeva i naravno, ne može biti bolje, nego kroz jedan vid glazbenog festivala. Sarajevo definitivno ima šta ponuditi i Sarajevo je uvijek bilo grad glazbe", zaključio je ministar Magoda.

Kopirati
Drag cursor here to close