Muzički Centar Pavarotti

MixArt Festival - likovna, filmska i glazbena umjetnost na jednom mjestu

Muzički Centar Pavarotti organizira prvi MixArt Festival –likovna, filmska i glazbena umjetnost na jednom mjestu
Kultura / Glazba | 20. 09. 2020. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzički Centar Pavarotti pokrenuo je i uskoro održava svoj prvi festival koji objedinjuje likovnu, filmsku i muzičku umjetnost. U srijedu i četvrtak, 23. i 24.09.2020 u Muzičkom Centru Pavarotti u Mostaru, neki od najboljih umjetnika regije okupljaju se kako bi predstavili svoje stvaralaštvo, ciljajući zajedno s organizatorima festivala da stvore i osnaže umjetničku scenu i urbaniziraju lokalnu kulturu.

“Umjetnost je, kao globalni, planetarno prihvaćeni jezik, najuniverzalniji komunikacijski medij među ljudima. Cilj MixArt Festivala je da prije svega potakne interes za kulturu i univerzalne ljudske vrijednosti.“ kažu iz Muzičkog Centra Pavarotti

“U muzičkom dijelu programa, predstavit ćemo urbani izraz koji donosi  mostarski bend 'Lijep, ljepši, najljepši'. Ovaj bend prikazuje novi mostarski mainstream. Također svoj novi album „Small Songs“ će predstaviti i Miško Czerkas, Englez ukrajinskog porijekla koji trenutno živi u Mostaru.” dodaju iz Centra.

U filmskom dijelu festivala prikazuju se dva animirana filma, od kojih je jedan nagrađeni animirani film Alete Rajič. Ova mlada bosanskohercegovačka autorica autorskim ostvarenjem „Prirodni odabir" odnijela je nagradu stručnog žirija na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma „Banja Luka 2019.“ u kategoriji 2D animacija.

Film je na samim počecima svog festivalskog života i sudeći po dosadašnjem interesu svjetskih festivala i reakcijama publike očekuje se još ovakvih priznanja.
Drugi animirani film, naslova “Ostrvo” (An Island) potpisuje Irac, Rory Byrne. Riječ je o ostvarenju iz prošle godine, u kojem mladić, shrvan tugom, pokušava savladati sve prepreke i osvojiti jedan napušteni otok.

“U okviru “Mix Art Festa” prikazat ćemo i igrani film “Šihta”, autora Damira Markovine, iz 2019. godine. Film se bavi radnim danom u životu glumice Ane Begić Tahiri u predbožićnom Zagrebu. Naracija prati Anu kroz svakodnevne obaveze, nastupe i interakcije, bilježeći njezine rituale i nudeći neometan pogled u stvarni život jedne glumice, lišen pompe celebrity-kulture.” navodi se u priopćenju Muzičkog Centra Pavarotti
U dijelu festivala namijenjenom likovnoj umjetnosti, predstavit će se dva autora zajedničkom izložbom “Moj san, njegova java”, Tajme Guzin I Igora Hajdarhodžića.

Prvi MixArt Festival poluotvorenog je karaktera i zbog mjera predostrožnosti okuplja ograničenu publiku. Ulaz na Festival omogućen je isključivo uz pozivnice, ali organizatori se nadaju kako će već sljedeći MixArt biti u potpunosti javan i otvoren za sve zainteresirane. Program festivala počinje u 20:00.

Prvi MixArt Festival podržali su: Federalno Ministarstvo Kulture i Sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Mostar i Mostar Rock School.

Kopirati
Drag cursor here to close