Poznati pijanist

Marijan Đuzel poklonio Mostaru fenomenalan koncert

Mostarke i Mostarci uživali su u izvedbama Mozarta, Beethovena, Chopena i Liszta.
Kultura / Glazba | 27. 09. 2019. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pijanist Marijan Đuzel održao je u petak  koncert  u Galeriji kraljice Katarine Kosača .

Đuzel je izveo Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom ''Dies Irae''. 

Foto: Bljesak.info / Marijan Đuzel poklonio Mostaru fenomenalan koncert

Inače, ovo je bio njegov drugi nastup u Mostaru. Prije deset godina, u jesen 2009. godine održao je recital u HD HSK, a sve u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak čiji je bio i stipendist za vrijeme studija u Zagrebu.

Đuzel je svoje osnovno glazbeno obrazovanje stekao u rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija.

Foto: Bljesak.info / Marijan Đuzel poklonio Mostaru fenomenalan koncert

U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Kroz desetak godina osvojio je i brojne nagrade od kojih je kao najdraži izdvojio recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013. godine, Nagradu Darko Lukić za najbolji koncert mladog umjetnika u Dvorani Lisinski u Zagrebu 2016.godine, te cjelovečernji recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2018.godine, koji je nedavno objavljen kao LIVE album, i to u izdanju Croatia Records-a.

''Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima'', rekao je Đuzel.

Kopirati
Drag cursor here to close