Lars Ulrich

Legendarni bubnjar Metallice navršio 60 godina života

U kreativnom procesu benda, Ulrich je prvenstveno odgovoran za aranžiranje rifova i ideja pjesama ostalih članova benda. Tijekom godina postao je i svojevrsni glasnogovornik benda Metallica.
Kultura / Glazba | 26. 12. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lars Ulrich, danski glazbenik i autor, suosnivač i bubnjar metal benda Metallica, rođen je na današnji dan prije 60 godina, 26. prosinca u Gentofteu, predgrađu Kopenhagena.

Kao sin profesionalnog tenisača i vlasnika jazz kluba Torbena Ulricha (1928. – 2023.), u ranoj mladosti je Lars Ulrich došao u dodir s glazbom.

Otac je puštao Larsu ploče Milesa Davisa i Charlieja Parkera. Obitelj je proputovala cijeli svijet zbog teniskih turnira. Godine 1973. Lars Ulrich prisustvovao je koncertu Deep Purplea sa svojim ocem, čiji ga je gitarist Ritchie Blackmore rekao duboko impresioniro.

Kao dijete, Ulrich je isprva želio postati profesionalni tenisač poput svog oca. Glazbom se počeo baviti 1976. nakon što su mu baka i djed dali prvi set bubnjeva.

Godine 1979. obitelj se preselila u SAD i nastanila u Newport Beachu, gradiću južno od Los Angelesa. Ulrich je ostao danski državljanin.

Ulricha su roditelji poslali u teniski internat. No nakon samo šest mjeseci ponovno se posvetio glazbi, posebice novom valu britanskog heavy metala. Problem je, međutim, bio u tome što je ovaj glazbeni pokret tada još bio potpuno nepoznat u SAD-u.

Video: Master of Puppets (Remastered)

Kako bi mogao čuti bendove ovog stila glazbe, Ulrich je naručio prijatelje iz Danske da mu pošalju ploče u SAD, posebno iz Diamond Heada. Ovaj bend toliko je fascinirao Ulricha da je on - još maloljetan - 1980. odletio u Englesku kako bi vidio grupu uživo.

Sprijateljio se s pjevačem Seanom Harrisom i proveo mjesec dana s bendom. Upoznao je i Lemmyja Kilmistera, basista i pjevača grupe Motörhead, što je kasnije dovelo do bliskog prijateljstva između Kilmistera i članova Metallice, koje je trajalo sve do smrti Lemmyja Kilmistera u prosincu 2015. godine.

Postoji i legenda da je Lars Ulrich bio osnivač kluba obožavatelja američkog Motörheada, no to je opovrgnuo sam Ulrich.

Po povratku u Ameriku intenzivno je radio na formiranju vlastitog benda.

Godine 1981. Ulrich je upoznao gitarista Jamesa Hetfielda preko oglasa u časopisu Californian Recycler, u kojem je Ulrich tražio kolege iz benda za metal projekt. S njim je 1981. osnovao bend Metallica. Od tada oba glazbenika sviraju zajedno do danas.

Video: Metallica: Nothing Else Matters (Official Music Video)

U kreativnom procesu benda, Ulrich je prvenstveno odgovoran za aranžiranje rifova i ideja pjesama ostalih članova benda. Tijekom godina postao je i svojevrsni glasnogovornik benda (primjerice, zastupao je bend u raspravi o Napsteru na saslušanju pred američkim Senatom).

Ulrich je bio pod značajnim utjecajem novog vala britanskog heavy metala. Sastavio je New Wave of British Heavy Metal '79 Revisited sampler, objavljen 1990., ali je rekao da je podcijenio posao u koji je uključen.

Od 1997. do 2004. Ulrich je bio u braku sa Skylar Satenstein, s kojom ima dva sina. Između 2003. i 2012. bio je s danskom glumicom Connie Nielsen, s kojom je dobio sina 2007. godine u San Franciscu.

Godine 2015. oženio je 20 godina mlađu manekenku Jessicu Miller.

Larsa Ulricha je 3. lipnja 2017. kraljica Margrethe II. primila u viteški red Dannebrog. Titulu člana viteškog reda Dannebroga dobio je zbog doprinosa umjetnosti, a u San Franciscu ga je odlikovao danski princ Frederik koji je tada bio u posjeti SAD-u.

Video: Metallica: Enter Sandman (Official Music Video)

Ulrich svira Tama Starclassic Maple komplet bubnjeva, koristi Zildjian činele, bubnjajući vlastitim aluminijskim palicama sa svojim potpisom.

U vezi sa Ulrichovim stilom i vještinom sviranja bubnjeva može se pronaći mnoštvo napisa, osvrta, kritika, mišljenja...

Ostalo je zabilježeno i ono što je kazao njihov producent Bob Rock nakon što su snimili (od milja zvan) "The Black Album": "Meni se čini da je pratio Jamesovu gitaru slično kao što je Keith Moon pratio Petea Townshenda", analizira Rock.

Taj album iz 1991. zapravo je značio i veliki zaokret kod benda Metallica, jer se smatra kako su njime zakoračili u mainstream.

Bio je to njihov peti album i donio je velike hitove kao što su Enter Sandman (prvi singl s albuma), The Unforgiven, potom Nothing Else Matters u kojoj je Hetfield propjevao na način na koji se malo tko nadao itd.

Pjesme na albumu potpisuju James Hetfield i Lars Ulrich, s tim da je na nekima potpisan i Kirk Hammett kao jedan od autora.

Video: Metallica - The Unforgiven (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close