u utorak 30.05.

Koncertom Zostera završava prva sezona STUDIO 2 LIVE

Kultura / Glazba | 18. 05. 2017. u 13:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 30.05. s početkom u 20 sati muzičkom studiju Esad Arnautalić će nastupiti bosansko-hercegovačka reggae senzacija i jedan od najboljih bendova s naših prostora, Zoster. Glazbena produkcija na ovaj način zaključuje ovu koncertnu sezonu i sprema se na ljetnu pauzu.

Zoster je za Studio 2 Live pripremio posebne aranžmane i repertoar ispunjen velikim hitovima koji govore o životu ljudi u BiH. Zosterovci su angažirani bend koji nas svojom muzikom i tekstovima iznova podsjećaju na svakodnevne probleme „običnih ljudi“.

Ovo je 10. koncert u sklopu serijala „Studio 2“ koji se u zgradi BHRT-a održava jednom mjesečno u živom prenosu na BH Radiju 1. Dosadašnji koncerti su pokazali da bosansko-hercegovačka scena ima sjajne bendove i veliki glazbeni potencijal u koji treba ulagati te razvijati ga na adekvatan način. Projekat Studio 2 Live je u prvoj sezoni okupio najbolje bendove i izvođače a za narednu sezonu planira 'ubaciti u veću brzinu'.

Svi prisutni na koncertu u Studiju 2 će imati priliku osjetiti njihov šarm i energiju iz prve ruke. Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu najavu prisustva na mail [email protected]

Zoster je bosansko-hercegovačka grupa iz Mostara, osnovana 2000. godine. Dosad su snimili 4. studijska albuma.Grupa nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. Zmajevi, Flomasteri samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom. Naziv Zoster nastaje nakon što je Mario prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. Zoster je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

Zoster smatra da je reggae glazba prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u glazbi previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije.

Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single Majko Jamajko. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u veljači 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend.

Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu. Nakon prvog albuma „Ojužilo“, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Ista ekipa i danas je osnovna postava Zostera. U siječnju 2015. objavljuju 4. studijski album, „Srce Uzavrelo“.

Kopirati
Drag cursor here to close