Na lijepoj zelenoj Neretvi

Simfonijski orkestar Mostar odao počast kulturnoj baštini u skladu s povijesnim nasljeđem

Na koncertu su izvedena djela čeških predstavnika romantizma, Bedřiha Smetane [Bed'žiha Smetane] i Antonina Dvořáka [Antonina Dvoržaka], kao i hrvatskih skladatelja Josipa Hatzea [Haca] i Juliusa Fučíka.
Kultura / Glazba | 20. 05. 2024. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 19. svibnja, Mostar je bio domaćin još jednog u nizu koncerata kojim Simfonijski orkestar Mostar obilježava 70. obljetnicu svog postojanja.

Nazvan "Na lijepoj zelenoj Neretvi", ovaj koncert bio je posvećen bogatoj kulturnoj baštini ovoga grada, održavajući duh povijesnih nasljeđa.

Valcer pod nazivom "Na lijepoj zelenoj Neretvi", koji je skladao češki oficir Karel Komzák krajem 19. stoljeća, bio je inspiracija za ovaj jedinstveni glazbeni događaj. Kao kapelmajstor vojnog orkestra u Mostaru, Komzák je ostavio neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti ovoga područja.

Foto: Bljesak.info / Koncert Simfonijskog orkestra Mostar 'Na lijepoj zelenoj Neretvi'
Foto: Bljesak.info / Koncert Simfonijskog orkestra Mostar 'Na lijepoj zelenoj Neretvi'
Foto: Bljesak.info / Koncert Simfonijskog orkestra Mostar 'Na lijepoj zelenoj Neretvi'
Foto: Bljesak.info / Koncert Simfonijskog orkestra Mostar 'Na lijepoj zelenoj Neretvi'
Foto: Bljesak.info / Koncert Simfonijskog orkestra Mostar 'Na lijepoj zelenoj Neretvi'

Koncert je bio prilika za izvedbu djela čeških predstavnika romantizma poput Bedřiha Smetane i Antonina Dvořáka, ali i za istaknuti rad hrvatskih skladatelja poput Josipa Hatzea i Juliusa Fučíka.

U suradnji s Vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH, Simfonijski orkestar Mostar je pripremio impresivan program koji je uključivao 50 glazbenika iz različitih gradova regije. Veliki orkestar obuhvatio je talente iz Banjaluke, Sarajeva, Viteza, Trebižata, Čitluka, Širokog Brijega, Posušja, Mostara, Dubrovnika, Splita i Sinja, demonstrirajući bogatstvo kulturne raznolikosti.

Solisti Nikolina Zovko, mezzosopranistica iz Mostara, i Aleksandar Dragojević, bariton iz Banja Luke, svojim su izvedbama dodali posebnu čar koncertu.

Održan u dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača", koncert je započeo u 20 sati. Ulaz je bio besplatan, što je omogućilo svima da uživaju u glazbi i kulturi.

Prije koncerta, u galeriji Kraljice Katarine u Kosači, održana je znanstvena tribina na kojoj su sudjelovali eminentni stručnjaci poput dr. sc. Nikoline Pandže, mr. sc. Hane Jiráskové i Snježane Zovko, prof. Ova tribina dodatno je obogatila događaj pružajući dublji uvid u kulturno nasljeđe koje je inspiriralo ovaj koncert.

Manifestaciju "Dani češke kulture u Mostaru" podržali su Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i Grad Mostar, što je dodatno istaknulo važnost očuvanja i promocije kulturne baštine u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close