Mostar

Koncert koji ne želite propustiti: "Od klasike do latino-jazz sevdaha"

Radi se o jednom u nizu koncerata sarajevskih umjetnica, u okviru njihove mini turneje po Hercegovini.
Kultura / Glazba | 10. 05. 2024. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevske umjetnice, Tatjana Romanić (violina) i Milica Pap (klavir) održat će u Mostaru koncert pod nazivom "Od klasike do latino-jazz sevdaha".

Radi se o jednom u nizu koncerata, u okviru njihove mini turneje po Hercegovini.

Koncert je, inače, koncipiran kao svojevrsno glazbeno putovanje kroz vrijeme, a bit će upriličen u koncertnoj sali Muzičkog centra Pavarotti, u srijedu, 15. svibnja 2024. godine s početkom u 19:00 sati.

Foto: PR / Sarajevske umjetnice, Tatjana Romanić (violina) i Milica Pap (klavir)
 
Koncert sarajevskih umjetnica, Tatjane Romanić (violina) i Milice Pap (klavir), pod nazivom "Od klasike do latino-jazz sevdaha", otkazan je iz zdravstvenih razloga.

Koncert se inače trebao održati u srijedu 15. svibnja 2024. godine u Muzičkom centru Pavarotti, ali je prolongiran do daljnjeg.
 
O novom terminu održavanja koncerta javnost će biti blagovremeno obaviještena.

O umjetnicama:

Tatjana Romanić, viola/violina, rođena je u Sarajevu u obitelji glazbenika. Sa šest godina počinje učiti violinu u Osnovnoj muzičkoj školi u Sarajevu, klasa Bašica Ivo, prof.

Nakon završene Osnovne muzičke škole upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, klasa prof. Sagrestano Đino i Hrvoje Tisler,prof.

U rujnu 1992. započinje redovan studij na Muzičkoj akademiji u Grazu, klasa red. prof. H. Auersperg (Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst Graz), gdje redovno studira do 1996., kada prelazi u Beč u klasu prof. R. Kuechela, a nakon toga u klasu prof. B. Kuschnira i M. Vinokurova.

Vraća se 1999. u Sarajevo, gdje upisuje studij viole na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, klasa red. prof. Radoslava Medle iz čije klase dvije godine kasnije prelazi u klasu red. prof. Kamhi Davida, gdje nakon diplomskog upisuje i 2006. završava postdiplomski studij.

Tijekom školovanja osvaja brojne prve i druge nagrade na natjecanjima bivše SFRJ i BiH.

Članica je brojnih kamernih sastava, orkestara i nastupa kao solista. Sudjelovala je na brojnim seminarima i majstorskim tečajima, od kojih treba istaknuti tečaj Majstorske klase J. Bashmeta 2003.g., Siena, Italija.

Obišla je zemlje od Amerike do Kine nastupajući kao solista i članica kamernih ansambala i orkestara. Od 1999. do 2001. je bila član Sarajevske filharmonije, a potom radi kao prof. viole od 2005. do 2018.g. na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Asistirala je red. prof. D. Mihailoviću na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu od 2007. do 2009. godine, a od 2010. do 2016. bila je asistent i Viši asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Trenutno je na Masteru iz violine na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu u klasi red. prof. Vladimira Markovića. Od 2018. je na funkciji direktorice Srednje muzičke škole Sarajevo.

 

Milica Pap, klavir, rođena je u Sarajevu, u obitelji glazbenika, gdje je završila niže i srednje glazbeno obrazovanje u klasama prof. Faride Mušanović i prof. Angeline Pap.

Redovne studije nastavlja 1991. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice D. Stošić, gdje je i magistrirala.

Dobitnica je brojnih nagrada za vrijeme studija i laureat raznih natjecanja. Milica se usavršavala kod renomiranih pijanista i pedagoga: A. Valdma, N. LJ. Starkman, S. Bogino, S. Dorensky, L. Istvan, Y. Kot, R. Kehrer, L. Pogorelich, itd.

Koncertirala je širom Europe, Maroka i Rusije.

Specijalističke studije klavira / fuge / kompozicije / harmonije/ polifonije završava u Luksemburgu, 2003/2004. godine. Pedagoški rad započinje u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu 1995.

Vraća se 1997. u Srednju muzičku školu gdje radi kao profesorica klavira, kamerne muzike i korepeticije, a od 2006. postaje Docentica za klavir obvezni predmet struke na Muzičkoj akademiji Sarajevo; istovremeno radi kao korepetitor u Sarajevskoj operi u sezoni 2006/2007.

U periodu 2008-2010, živi i radi, koncertira solistička i kao kamerni glazbenica u Francuskoj, gdje snima CD ''Récital du Printemps''; zatim nastavlja svoj život u Rusiji, Ekaterinburg, od 2010. do 2012. godine.

Nastupa na koncertima kamerne glazbe u klavirskom duetu sa svojom majkom, prof. A. Pap; održava solističke koncerte u organizaciji "Francuske alijanse" i seminare u Uralskoj oblasti Sverdlovsk.

Nastupala je s violinistom Fernandom Iaciu (Francuska / Rumunija) u Francuskoj i Rusiji, zatim sa orkestrom Muzičke akademije "M.P. Mussorgsky", Ekaterinburg, kao i Ekaterinburškom filharmonijom mladih i dirigentom Baatarzhavyn Enhbaatar.

Od 2012. do 2019. bila je zaposlena kao umjetnički suradnik, korepetitor u Školi za glazbene talente u Ćupriji. Premijerno u regiji ex YU, izvela je A. Borodina Sonatu u h-molu za violončelo i klavir (duo sa Ž. Ivovićem, violončelo), na Kolarcu, svibnja 2014., a kao član klavirskog dua "M2" sa Milicom Sekulić, pijanistkinjom, nastupila je u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, kao i u Bošnjačkom institutu "Fondacija Adil Zulfikarpašić" u Sarajevu, veljače 2015., izvodeći premijerno kompoziciju "Balkan Madness", napisanu i posvećenu ovom klavirskom duetu od strane sarajevskog kompozitora i kolege Samira Fejzića, prof.

U suradnji s gudačkim kvartetom "Il Belpaese" nastupila je studenoga 2016. godine u velikoj sali Kolarca. Zaposlena je od 2019. kao nastavnica klavira, kamerne glazbe, korepeticije / korepetitor, u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i ostvaruje umjetničku suradnju sa violisticom/violinisticom Tatjanom Romanić («Sarajevska zima» 2021, 2024, itd..)

Kopirati
Drag cursor here to close