Koncert na glasoviru

Putovanjem na glasoviru Bartolomej Stanković oduševio u Jajcu

Mladi pijanist je publiku proveo kroz imena i djela bh. kompozitora.
Kultura / Glazba | 06. 07. 2019. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bartolomejevo putovanje“ naziv je klavirskog recitala mladog bh. pijaniste s međunarodnom karijerom Bartolomeja Stankovića koji je je održan u Domu kulture Jajce u okviru Pratećeg programa "Pozorišnih/Kazališnih igara" Bosne i Hercegovine.

Mladi pijanist je publiku proveo kroz imena i djela bh. kompozitora.

Izveo je djela koja su napisali bh.kompozitori: Franjo Bosanac, Zubejda Latas, Milena Mrazović, fra. Nenad Dujić, Mladen Pozajić, Dino Rešidbegović, Dario Vučić, Armen Škobalja, Dražen Kosorić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đender, Ivan Čavlović i Ališer Sijarić. Mladi pijanista je sve popratio i zanimnjivim crticama iz njhovih života.

Bartolomej Stanković je muzičko obrazovanje započeo 1997. godine u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović, a u Sarajevu je 2006. godine završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić te u Italiji upisao postdiplomski studij na Steinway Academy u Veroni, u klasi pijanista Federica Gianella. Usavršavao se na značajnim evropskim seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Arsen Čarkić, Grigory Gruzman, Danijel Detoni, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim natjecanjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt "Klavir – kroz historiju i građu".

Kopirati
Drag cursor here to close