MC Pavarotti

Indie pop rock fenomen iz Slovenije "MRFY" u Mostaru

U proljeće prošle godine, svjetlo dana je ugledao i album 'Use' koji je premijerno predstavljen na dva rasprodana koncerta u dvije noći u Ljubljani.
Kultura / Glazba | 20. 01. 2023. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bend MRFY trenutno je u Mostaru i u procesu su snimanja novoga, trećeg po redu, albuma u studiju MC Pavarotti, te će održati besplatan koncert u petak, 20. siječnja u Klubu 27 – MC Pavarotti.

Četveročlani indie pop rock fenomen iz Slovenije dolazi u Mostar. Ovi momci rokaju po Slovenskim binama više od 5 godina, te su 2018. godine objavili svoj debitantski album "Story". Album je publika prihvatila odlično, te su objavili devet videa za pjesme sa albuma.

U proljeće prošle godine, svjetlo dana je ugledao i album 'Use' koji je premijerno predstavljen na dva rasprodana koncerta u dvije noći u Ljubljani. Godinu su završili sa nova dva ogromna hita 'San Francisco' i 'Tobogan'.

Za Bljesak.info ispred MRFY benda govori vokal i gitarist Gregor Strasbergar.

Za početak, možete li nam predstaviti MRFY? Koliko dugo ste na sceni? Kako je bend nastao i tko su članovi benda?

Bend MRFY sastoji iz četvorice prijatelja iz Novog mesta Slovenije koji žive u Ljubljani. Gregor Strasbergar - vokal i gitara, Rok Klobučar - bubaMRFYnj, Lenart Merlin - bas, te Tomaž Zupančič - gitara i sintisajzer. Počeli smo svirat skupa u 2013. godini a prvi single 'Klic' je izašao u prosincu 2016. i bio je jako dobro primljen u slovenskoj javnosti i tad su se stvari počele razvijati.

Što vas dovodi u Mostar?

Mostar i Pavarotti Centar nam je preporučio naš producent Žare Pak, koji tu često dolazi sa različitim bendovima. Uvijek volimo ići nekamo kao grupa, po neka nova iskustva i novu inspiraciju. Sviđa nam se ovdje jer se može lagano praviti muzika, studio je odličan, ima puno dobrih ljudi, dobre hrane i čovjek nikako ne može biti u nekom grču. To je vrlo bitno za nas jer smo kao spužvice, pa se to odražava na našem radu.

Veže li se novi album koji trenutno snimate na vaš prethodni rad ili pokušavate ispričati neku novu priču?

Uvijek pokušavamo napravit nešto novo, nešto što je za nas uzbudljivo. Mi smo se tako i razvili da svi očekuju neočekivano. Tako da nikad nismo zaglavili u nekoj istoj priči koja može vrlo brzo postati dosadna. Zato smo i došli u Mostar. Prije smo snimali u Italiji i u Londonu, pa sad idemo opet u UK za dva mjeseca. Tako da će novi album biti na engleskom, jer su se nam otvorile neke opcije za inozemno tržište i sve to je neki novi 'challenge' za nas.

Vaš rad je dosta eksperimentalan i unikatan - odakle sve crpite inspiraciju? Kako dolazite na ideje? Tko je tekstopisac u vašem timu ili je to kolektivni trud?

Mi smo bend koji puno puno svira i skupa provodi puno vremena pored sviranja, tako da smo kao neka druga, muzička, porodica. I sve ove eksperimentacije i ludovanja dolaze iz našeg internog pokreta i 'vibeova'. Ne želimo nikad biti u nekakvom grču ili da znamo šta radimo, pa da smo onda previše pametni. Muzika mora da bude inspiracija i zabava, igra i sloboda. Tako da je nepoznato i izvan komfort zone uvijek najbolje mjesto za nas. A tekstove pišem ja.

Ranije ste spomenuli Žarka. Već 2020. ste imali priliku raditi sa iskusnim producentom Žarkom Pakom? Kako je to sve izgledalo?

On je jedini producent u Sloveniji koji je 'outside the box', te je isto malo lud i čudan kao i mi i onda se sve poklopi. Rasturio je sve što smo znali ili što smo mislili da znamo i od tada je sve postalo dosta drugačije, naravno u pozitivnom smislu. Sa njim smo napravili naš drugi album 'USE', koji nas je zacementirao na slovensku scenu. Pravili smo ga 3 godine i traje 33 minuta. Tako da je naš modus operandi 11 minuta muzike na godinu. Sada sve to ide malo brže. Ali najbitnije je da se svi volimo i da smo odličan team i da svatko može bit ispunjen kao umjetnik i kao čovjek.

Vaša pjesma Prjatučki, vjerojatno i vaša najpopularnija pjesma, priča priču o ljubavi, o nadi i vjeri u bolje sutra. Što Vas je potaklo da napišete ovu pjesmu?

Ova pjesma je nastala u doba Covida, kad se svijet zaustavio, pa smo se i mi zatvorili u studio na nekom ranču u Sloveniji i tamo živjeli dva mjeseca. I svi ljudi su bilo depresivni i potisnuti, a mi smo pronašli toliko lijepih i bitnih stvari o životu i o ljubavi, te o ulozi prijateljstva u mikrokozmosu, pa smo to htjeli dati ljudima kao nadu i neku pozitivu u ovim mračnim vremenima. A prije, kad je bilo 'sve ok', pravili smo melankoličnu muziku. I guess we’re rebels.

Kakvi su vam planovi za budućnost? U kojem kreativnom smjeru želite da ode vaša glazba? Imate li u planu neke nastupe i turneje?

U prethodne 2-3 godine smo shvatili da nam se jako sviđa ova polarnost glazbenog života. Znači kreativni period i koncertni period. Ako imaš dovoljno vremena i slobode za kreativu onda možeš nešto novo i svježe da napraviš i onda to predstaviš svijetu. I sad se nešto počelo događati u Londonu, pa je sve to za nas više manje nepoznato i uzbudljivo. Vidjet ćemo što će se desiti u narednim godinama, ali mi se zabavljamo, te vjerujemo u naš bend i muziku, a to je najbitnije.

I za kraj, koja je Vaša poruka Mostarcima koji će imati priliku da Vas čuju večeras?

Pa svi tu nam kažu da su Slovenci malo ludi, pa i mi smo i to je jako OK!

Kopirati
Drag cursor here to close