Dom OS BiH

Inauguralni koncert Sarajevskog gradskog orkestra u petak, 22. travnja

Koncert će biti otvoren praizvedbom djela ‘’Trenodija; Za Melisu’’ za klavir i gudače bh. violiniste i kompozitora mlađe generacije, Benjamina Ribića.
Kultura / Glazba | 18. 04. 2022. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 22. travnja, 2022., sa početkom u 19 sati, u Svečanoj Sali Doma Oružanih snaga BiH održat će se inauguralni koncert Sarajevskog gradskog orkestra.

Koncert će biti otvoren praizvedbom djela ‘’Trenodija; Za Melisu’’ za klavir i gudače bh. violiniste i kompozitora mlađe generacije, Benjamina Ribića.

Ova praizvedba bit će posvećena žrtvama ratnih događanja u Ukrajini. Uslijedit će izvedba Koncerta za klavir i orkestar br. 23 u A duru, K. 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta, gdje će se u ulozi solistice predstaviti jedna od najznačajnijih mladih bh. pijanistkinja, Zerina Šabotić.

Koncert će biti zaokružen izvedbom Simfonije br. 95 u c molu Josepha Haydna.
Orkestar nastupa pod dirigentskom palicom svog osnivača i glazbenog direktora, Fuada Šetića.

Ulaz na koncert je besplatan. Ukoliko želite da rezervirati svoje mjesto, možete to učiniti na mail: [email protected].

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno glazbenike iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo.

Nastala je još u travnju 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na sami opstanak. Danas Sarajevski gradski orkestar djeluje pri Udruženju "Artissimo".

Ideja o gradskom orkestru nastala je s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi glazbenici mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja.

Cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke glazbe u suvremenom društvu i njenog odgovarajućeg vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih glazbenika u Sarajevu.

Projekt Sarajevski gradski orkestar njeguje mlade profesionalce na početku njihovih karijera i priprema ih za dalje napredovanje te ima ulogu svojevrsnog mosta između akademskog obrazovanja i profesionalnog bavljenja umjetničkom glazbom.

Kopirati
Drag cursor here to close