1-800-273-8255

Hit koji je smanjio broj samoubojstava

Zahvaljujući naslovu pjesme američka SOS linija za prevenciju suicida je postala nadaleko poznata, a broj poziva je značajno porastao.
Kultura / Glazba | 15. 12. 2021. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija Medicinskog sveučilišta u Beču je potvrdila da mediji mogu smanjiti stopu samoubojstava koja je zahvaljujući hip-hop hitu "1-800-273-8255" američkog repera Logic u SAD-u pala za 5,5 posto.

Hit iz 2017. godine bavi se dubokom psihološkom krizom mladog muškarca koji želi da okonča svoj život zbog diskriminacije, ali onda podiže slušalicu i zove 1-800-273-8255, SOS telefon za prevenciju samoubistava "National Suicide Prevention Lifeline".

Hip-hop pjesma je tjednima bila među prva tri mjesta američke top liste, a predstavljena je i na dodjeli MTV Video Music Awards 2017. godine i Grammy nagrada 2018.

Zahvaljujući naslovu pjesme američka SOS linija za prevenciju suicida je postala nadaleko poznata, a broj poziva je značajno porastao.

Činjenica da prikazi samoubojstava u medijima dovode do imitacije, u istraživanjima je poznata kao "Wertherov efekt". Da taj pristup djeluje i obrnuto (Papageno efekat) sada je izmjereno u studiji istraživača samoubojstava Thomasa Niederkrotenthalera iz Centra za javno zdravlje pri Medicinskom sveučilištu u Beču.

Video: Logic - 1-800-273-8255 ft. Alessia Cara, Khalid (Official Video)

Niederkrotenthaler je već dugo na tragu mjerljivih efekata upravljanja psihološkim krizama putem medija. Međutim, do sada gotovo da nije bilo odgovarajućih primjera u medijima s dovoljno širokom distribucijom da bi ova veza bila brojčano vidljiva u populaciji.

U vrijeme kada je pjesma izazvala posebno veliku pažnju javnosti, Niederkrotenthaler i istraživači iz Beča, New Yorka, Toronta, Atlante i Melbournea analizirali su prisustvo hita na društvenim mrežama i broj poziva na američku dežurnu liniju za prevenciju samoubojstava.

U razdoblju od 34 dana zabilježeno je 9.915 (6,9 posto) dodatnih kontakata onih koji su tražili pomoć, dok je broj samoubojstava u SAD-u smanjen za 245 (5,5 posto).

Kopirati
Drag cursor here to close