Otkrivanje neotkrivenih balkanskih tržišta

Gdje je Mostar na svjetskoj glazbenoj mapi

Mara iz Mostara, promovirao je Mostar i glazbenu scenu na Hercegovine i BiH na svjetski priznatom panelu Undiscovered Balkans: Exploring Hidden Music Markets.
Kultura / Glazba | 07. 03. 2024. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marin Bošnjak, na glazbenoj sceni grada na Neretvi poznat kao Mara iz Mostara već dugo vremena jedna je od značajnih figura u promociji glazbe u Mostaru.

Već ranije smo pisali kako je Marin boravio na svjetski priznatom panelu Undiscovered Balkans: Exploring Hidden Music Markets.

S Marinom smo razgovarali o ovom panelu i zašto je on važan za glazbenu scenu u Mostaru i BiH.

Bljesak.info: Zašto je za glazbenu scenu u Mostaru važno tvoje sudjelovanje na panelu "Undiscovered Balkans: Exploring Hidden Music Markets"? Možete li podijeliti neka iskustva s MENT konferencije koja su posebno obilježila vaše sudjelovanje?
Bošnjak:
Čak bi rekao da je važno za Hercegovinu ali i kompletnu Bosnu i Hercegovinu jer smo jako mali kao glazbeno odnosno koncertno tržište, ali ujedno smo jako zanimljivi zbog prirodnih ljepota, jedinstvenog kulturnog šarenila, bogate povijesti, opuštenih ljudi, ugodne atmosfere i vrhunskog gostoprimstva. Već prije samog početka panela čuli smo da je jako puno bookera, menadžera i izvođača jako zainteresirano za ovaj panel tako da sam se sa svojim kolegama iz Crne Gore, Albanije i Kosova unaprijed pripremio da izbjegnemo uobičajeno prikazivanje problema naših regija a bez ponuđenog rješenja.

Posebno bi naglasio da sam se jako iznenadio nakon panela jer su svi veliki i iskusni djelatnici u muzičkoj industriji prilazili nama sa velikim poštovanjem i pokretali umrežavanja s nama kao jednakim partnerom. Rekao bi da je to dokaz da regija lagano napreduje, bar u sektoru umjetnosti i kulture.

Foto:  Matjaž Rust / Marin Bošnjak govornik na panelu

Bljesak.info: O čemu se sve govorilo na konferenciji? Koje teme ste pokrili tijekom panela?
Bošnjak:
Osim navedenih tema sa najave našeg i ostalih panela dosta smo razgovarali o putovanjima, carinskim procedurama i naravno financijskom balansiranju. Realno većina EU zemalja je naviknuta na šengenski sustav tako da su im carinske procedure strane a upravo sam taj dio detaljno objasnio i odgovorio na sva postavljena pitanja jer sam kroz razna dugogodišnja iskustva naučio sve carinske procedure. Najvažnija tema je čak bila financiranje, svima je već jasno da su hrana i piće kod nas povoljnija, što znači da su i ulaznice jeftinije a to utječe na honorar izvođača. Svima je jasno da se zbog svih naših prednosti koje smo gore naveli isplati imati nižu cijenu za prostore BiH, Crne gore, Albanije i Kosova.

Bljesak.info: Kakvu ulogu vidite za Mostar Rock School u promociji muzičke scene u regiji? Kako vaše aktivnosti doprinose razvoju lokalne muzičke zajednice?
Bošnjak:
Muzička scena u naših krajevima ima jak potencijal, ovo se odnosi na trenutnu scenu moje generacije (25-35 god) i generacija koje dolaze. Realno mi trenutno proživljavamo prazninu kao posljedica ratnih zbivanja i nemogućnosti ''normalnog'' odrastanja, tako da su veliki vremenski razmaci između uspješnih izvođača kao npr. Letu Štuka, Dubioze kolektiv, Zostera i novih autora koji tek trebaju da se pojave. Izdvojit ću Helem nejse kolektiv sa kojim dosta surađujem privatno i ispred Rock škole Mostar. Oni pokazuju da naša generacija ipak može ostvariti svoje želje i ideje ali uz količine uložene energije koje dovode do čestih izgaranja. Zbog toga smo inspirirani da kroz Rock školu Mostar omogućimo kulturno odrastanje i ispunjavanje kreativnih ideja kod mlađih generacija. Rekao bi da je moja generacija neki restart a kroz ekipu rođenu cca nakon 2004. godine gradimo novi početak za muzičku scenu.

Foto: Matjaž Rust / S panela

Bljesak.info: Zašto je važno da glazbenici dođu u BiH/Mostar predstaviti svoju glazbu? Koji su benefiti njihovih dolazaka kod nas?
Bošnjak: Vrlo jednostavno, Rock škola omogućuje edukaciju, druženje, tehniku.. ali učenici koji izađu iz učionice osim vježbanja svojih instrumenata moraju da prisustvuju svirkama i koncertima profesionalnih muzičara i to pogotovo ako su to muzičari njihovih godina iz šire regije. Spominješ i važnost promocije muzike sa Balkana. Kako ste planirali promovirati muziku?

Putovanjima, koncertima i upoznavanjem novih ljudi, ali prije toga moramo imati što da promoviramo. Sve to košta vremena, energije i novca, zbog toga je vrlo važno da se regionalno uvežemo kroz festivale, zajedničke koncerte i kompilacije kako bi izašli na europsko/svjetsko tržište i omogućili daljnju inspiraciju novih generacija da se bave umjetnošću generalno.

Bljesak.info: Spominjete dolazak vašeg prijatelja IDEMa, autora koji je dobio nekoliko glazbenih novinarskih nagrada. Možete li nam reći nešto više o planovima za njegov dolazak i očekivanjima od tog događaja?
Bošnjak:
Večeras (07.03.) najavljujem programski session koncert Rock škole Mostar u sali OKC Abraševića a dan poslije (08.03.) koncert IDEM (Antun Aleksa).

Koncert IDEM će se održati u baru K19 u OKC Abrašević kako bi postigli intimnu atmosferu i da se svi zainteresirani mogu toliko približiti da mu sjednu na glavu. 

Vjerujem da će Antun uspjeti i na još jednoj razini, a to je da pokaže da je za izražavanje stavova, snova i razmišljanja dovoljna gitara i mala pomoć kompjutera, te ako to radiš iskreno možda te čuje svaki glazbeni novinar u državi i odluči da ti kaže da si najbolji 

Kopirati
Drag cursor here to close