Panonski mornar

Danas bi Đorđe Balašević navršio 70 godina

S grupom "Žetva" snimio je singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 tisuća primjeraka, a što je bio velik uspjeh za tadašnje jugoslavenske standarde. Godine 1978. godine osniva vlastitu grupu, nazvanu "Rani mraz".
Kultura / Glazba | 11. 05. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Youtube / Đorđe Balašević (Novi Sad, 11. svibnja 1953. – Novi Sad, 19. veljače 2021.)

Đorđe Balašević, legendarni kantautor, pjesnik i književnik, poznat po svojim baladama i šansonama, danas bi navršio 70 godina života.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, a njegovi su se do rata prezivali Balašev, , kada je njegov djed promijenio prezime u Balašević.

Završio je gimnaziju u Novom Sadu 1972. godine te studirao zemljopis na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu. Prekinuo je studij i pridružio se grupi "Žetva" 1977. godine. U srednjoj školi htio je postati nogometaš, o čemu govori i u pjesmi "Prva ljubav".

S grupom "Žetva" snimio je singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 tisuća primjeraka, a što je bio velik uspjeh za tadašnje jugoslavenske standarde. Godine 1978. godine osniva vlastitu grupu, nazvanu "Rani mraz".

Video: Djordje Balasevic - U razdeljak te ljubim - (Audio 2000) HD

Skupina je prvi put nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom "Moja prva ljubav". Tada im se priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba, koji je nakon nekoliko mjeseci osnovao vlastiti bend (Riblja čorba).

Godine 1979. godine Balašević osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar". Tada počinje Balaševićevo razdoblje. Godine 1980. godine morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu. On 1982. godine napušta "Rani mraz" i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga Pub, a za koji je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu, koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina.

Video: Djordje Balasevic - Prva ljubav - (Live) - (Audio 2000) HD

Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i "gurnule" Balaševića ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem. Album Bezdan iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i dobio je velike pohvale.

Za vrijeme rata objavljuje album Jedan od onih života s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio stanica. Balašević od početka rata zauzima posve antiratni i pacifistički stav, koji promiče u brojnim pjesmama, koncertima, govorima i intervjuima.

Nekoliko godina prije rata, 1987. izvodi pjesmu "Samo da rata ne bude" koja simbolizira himnu antiratnih stavova i odstupanje od bilo kakve pomisli ka uspostavi rata što potvrđuje i stihom "Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude, da rata ne bude!". Pjesmu izvodi s dječjim zborom.

Video: Djordje Balasevic - Samo da rata ne bude - (Audio 1987) HD

U pjesmi "Krivi smo mi" govori o besmislu rata, i o tome kako smo mi, narodi tadašnjih zemalja dozvolili sve te strahote i pokolje, ne izražavajući svoje nezadovoljstvo onim što vladajući čine.

Nakon rata objavljuje album Naposletku.

Sa svojim albumom Devedesete Balašević ismijava srbijanskoga vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom "Legenda o Gedi Gluperdi", a pjesmom "Devedesete" Balašević progovara o vremenima prije devedesetih i o istoimenomu ratnom desetljeću.

S tog albuma je i pjesma "Živeti slobodno", još jedan od njegovih antiratnih uradaka. Nakon ta dva albuma, izdaje još dva albuma, Dnevnik starog momka te Rani mraz. Nastupao je i održavao koncerte do smrti.

Preminuo je u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, 19. veljače 2021. u 68. godini života od posljedica pneumonije uzrokovane koronavirusom. (Izvor: Wikipedia)

Video: Djordje Balasevic - Lepa protina kci - (Audio 2002) HD
Kopirati
Drag cursor here to close