Po pjesmi da me pamte...

"Da se ne zameri": Književnik Igor Marojević snimio svoj prvi solo album

Planirano je da solo album „Da se ne zameri“ bude objavljen u rujnu ove godine, kada valja očekivati i beogradski koncertni nastup književnika i njegovih najbližih suradnika
Kultura / Glazba | 28. 06. 2018. u 13:00 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beogradski bestseler književnik Igor Marojević dao je koncem prošle godine specijalni intervju za portal Bljesak.info. Povod je bila njegova uspješnica „Beograđanke“, ali i njegov ukupni pristup pisanju i načinu života modernog književnika. U novije vrijeme Marojević svoju publiku iznenađuje potpuno drugim izričajem – glazbenim albumom!

Ovaj etablirani književnik javio se našem portalu s viješću da je s „Metropolisom“, vodećom alternativnom diskografskom kućom u Srbiji, potpisao ugovor o objavljivanju svog albuma pod naslovom „Da se ne zameri“.

Marojević se u drugoj polovini osamdesetih godina i ranih devedesetih bavio rokenrolom, kada je i objavio kasetu sa svojom tadašnjom grupom „Stvarno kvarno“. Međutim, suradnja s „Metropolisom“ ima tu težinu što podrazumijeva objavljivanje njegovog prvog samostalnog nosača zvuka.

Album „Da se ne zameri“ sadrži devet autorskih pjesama i jednu obradu. Unutar svog solističkog materijala, Marojević je snimio glavni vokal, bas i ritam gitaru, kao i nekoliko solo-dionica, dok je posebno značajan gost albuma u tom segmentu Nenad Pejović iz grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“, koji svira tri solaže.

Osim devet kompozicija i tekstova, pisac je učestvovao u stvaranju dobrog dijela aranžmana, u čemu je, između ostalih, na albumu surađivao i sa liderom grupe „Generacija 5“, Draganom Jovanovićem Krletom. Producent albuma i potpisnik glavnog dijela aranžmana je klavijaturist Milan Milosavljević Burda, u čijem studiju u Beogradu je snimanje trajalo od kraja studenog 2017. do početka lipnja 2018.

O radu na albumu „Da se ne zameri“, Burda je izjavio:

„Za mene je bilo novo i lijepo iskustvo surađivati s fenomenalnim piscem koji je gotovo sve sam odsvirao i napisao pjesme, i uvijek dolazio spreman na snimanje. Super smo surađivali i družili se, tako da je ovaj CD proizvod našeg zajedničkog shvaćanja muzike.“

U glazbenom smislu, album predstavlja modernu reinterpretaciju zvuka osamdesetih i druge polovine sedamdesetih: prije svega gotika, post-punka, novog romantizma i punka. Tekstualno je Marojevićev album koncepcijski podijeljen: prva strana CD-a je izrazito kritička, s po jednom numerom koja kritizira srpski, hrvatski i crnogorski nacionalizam, odnosno islamski radikalizam.

Druga strana je osobnija, pa su tako i političke opservacije autora intimnije, kao u pjesmi „Ramena“:

Ni najmanja pouka nije izvučena,
svi malo „in“ pa malo kamena s ramena.
Mi urbani i svesniji rurbani, čuvajmo sebe:
čuvaću ja sebe, a i ti samo sebe.
Pa ko me je**
i ko te je**

Po autorovim riječima, album je nastajao još od sredine osamdesetih, kada je napisao ljubavnu pjesmu „Odrastao nisam“ koja također spada u završne numere CD-a.

Planirano je da album „Da se ne zameri“ bude objavljen u izdanju „Metropolisa“ u rujnu ove godine. U istom mjesecu očekuju se i konferencija za medije, praćena promocijom singla „Nikad brate“ i konačnom verzijom spota pjesme (režija: Matija Krstić), čiju je neslužbenu verziju već objavio XXZ magazin.

Krajem rujna 2018. očekuje se beogradski koncertni nastup ovog književnika i njegovih najbližih suradnika: Milana Milosavljevića, Nenada Pejovića, gitarista Vladimira Orlandića i drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close