Marijan Ban

Čovjek koji je zaslužan za velike sportske himne navršio 60 godina

Sviranje gitare išlo mu je sve bolje te je počeo svirati na regatama, a svoj je prvi nastup imao na prvom koncertu Đavola. Tamo je upoznao ljude koji su kao i on voljeli glazbu te su osnovali bend "Daleka obala".
Kultura / Glazba | 08. 02. 2023. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Hrvatski glazbenik Marijan Ban

Na današnji dan prije 60 godina, 8. veljače 1963. u Splitu je rođen poznati hrvatski glazbenik Marijan Ban.

Marijan Ban prvih je deset godina svoga života proveo u Kaštel Gomilici, a u Split se doselio 1973. godine kada je krenuo u peti razred Osnovne škole Marjan. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja, Ban je upisao srednju tehničku školu, smjer mehaniku, a tri je godine studirao i strojarstvo.

Marijan Ban se od djetinjstva bavio jedrenjem. S 15 je godina počeo je jedriti, kasnije je postao i kormilar, a 1978. godine bio je juniorski prvak Hrvatske kao i reprezentativac.

Iako je povremeno igrao košarku, Ban se uvijek vraćao svojem najdražem hobiju, jedrenju. Radio je razne poslove kako bi zaradio nekakav džeparac, tako je Ban čistio tapete, nosio cement i bio skiper.

Ipak, najčešće je prebacivao jedrilice i tako upoznao gotovo cijelu hrvatsku obalu, od Poreča sve do Dubrovnika. Jedreći, znao je s prijateljima zapjevati što ga je potaknulo da nauči svirati gitaru kako bi mogao svirati "dalmatinske pisme".

Video: Daleka Obala: Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

Sviranje gitare išlo mu je sve bolje te je počeo svirati na regatama, a svoj je prvi nastup imao na prvom koncertu Đavola. Tamo je upoznao ljude koji su kao i on voljeli glazbu te su osnovali bend "Daleka obala".

U bendu su osim Marijana Bana bili i Aleksandar Radović (Aco), Boris Hrepić (Hrepa), Željko Hajsok (Malac), a kasnije im se pridružio i Jadran Vušković (Jadran).

Nakon par izmjena, "Daleka obala" je dobila konačan sastav: Jadran Vušković svirao je gitaru, za bas je bio zadužen Boris Hrepić, koji je također svirao i usnu harmoniku, Zoran Ukić svirao je bubnjeve, a Marijan Ban bio je pjevač.

Album "Daleka obala" izdali su 1990. godine, gdje Marin Ban potpisuje autorstvo pjesama, a za produkciju je zadužen Dragan Lukić iz Đavola. Neno Belan bio je prateći vokal, a u to je vrijeme također bio u Đavolima. Na prvome albumu tada su se našli jedni od najpoznatijih hitova Daleke obale: istoimeni hit "Daleka obala", "Valovi", "Roza", "Tonka" i brojni drugi.

Video: DALEKA OBALA- NOĆ JE PREKRASNA

U početnim godinama Domovinskog rata Marijan Ban bio je član sastava "Plavi Split" koji je bio svojevrstan mini band air, a osim Bana članovi su bili i Neno Belan, Dino Dvornik, Gibonni te Ivo Amulić.

U izdanju Croatia Records izdali su 1992. godine album "Ludi mornari dolaze u grad", godinu dana kasnije "Mrlje" koji je producirao Neno Belan, a 1994. godine "Morski pas".

Nakon tri godine stanke bend je izdao svoj sljedeći album "Di si ti", za čiju je produkciju bio zadužen Dino Dvornik, također u izdanju Croatia Recordsa, dok su u izdanju Dancing Beara 1999. godine izdali posljednji album "1999-2000". Na ovom posljednjem albumu Marijan Ban otpjevao je dvije pjesme: "Puno sam pio" i "Vozim polako".

Grupa se u potpunosti raspala 2001. godine, a osim Marijana Bana bend su napustili Jadran Vušković i Bogo Šoić Mirilović koji su osnovali bend "Marijan Ban i ostali" koji će se također raspasti.

S ovim bendom Ban je u suradnji s Menartom objavio 2003. godine album "Staro zlato". Nakon što se i ovaj bend raspao Ban je nastavio svoju solo karijeru.

Video: MORSKA VILA - Daleka obala Croatia records

Sve u svemu, Marijan Ban postao je slavan nakon 1990. godine s bendom "Daleka obala", s kojim je i osvojio nekoliko diskografskih nagrada, Porina.

Ban je 1999. godine osvojio Porin za hit godine "Jugo" koji pjeva u duetu s Giulianom, a 2001. za pjesmu godine "Ruzinavi brod".

Ban je zaslužan i za himnu hrvatskih rukometaša. Naime, kada su rukometaši pobijedili protiv Španjolske na Svjetskom prvenstvu koje se održalo 2009. godine u Hrvatskoj, Kauboji su proslavili uz Banovu pjesmu "Morska vila" te im je ona postala himna kao i zaštitni znak svih pobjeda, ne samo na tom prvenstvu, već i ubuduće. (Izvor: Biografija.com)

Video: Giuliano & Marijan Ban - Jugo
Kopirati
Drag cursor here to close