Massimo Savić

Prije 60 godina rođen je jedan od najboljih glasova hrvatske glazbe

Na današnji dan prije 60 godina, 6. lipnja 1962. u Puli je rođen pop-rock glazbenik Massimo (Moreno) Savić. Karijeru je započeo s new wawe grupom Dorian Gray, a kasnije se posvetio solističkoj karijeri.
Kultura / Glazba | 06. 06. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 60 godina, 6. lipnja 1962. u Puli je rođen pop-rock glazbenik Massimo (Moreno) Savić.

Djetinjstvo je uglavnom provodio u Istri, iako su ga životne okolnosti odvele prvo do Italije, pa zatim do Australije. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu gdje započinje njegova glazbena karijera.

Godine 1983., kao vođa legendarne new wave/synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči.

Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepjevu grupe Walker Brothers The sun ain't gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Massima Savića.

Sastav se raspao 1986. zbog novčanih problema. Naime, članovi u Švedskoj potrošili dva i pol puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman platiti te su tražili od sastava da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa.

Menadžer Marijan Crnarić uspio je dogovoriti 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji što je članovima sastava bilo dovoljno da zarade jedino za dnevnice dok je ostatak zarade otišao na pokrivanje duga Jugotonu. Sastav se na kraju raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja.

Video: Dorian Gray - Sjaj u tami

Kao vokalni solist Massimo Savić nastupa na tri natjecanja Jugovizija, prednatjecanju za Pjesmu Eurovizije i to 1987., 1989. i 1990. gdje ostvaruje jako zapažene rezultate, dvaput 2. mjesto te jedno 8. mjesto.

Nakon razlaza grupe započinje uspješnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem - Benzina 1995. godine.

Upravo u vrijeme zenita hrvatske "dance" glazbe otpjevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije iznevjerio fanove, već je u isto vrijeme dobio i nove.

Nakon pet godina stanke, izvanredni pjevač koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku glazbenu scenu, objavljuje novi album jednostavna naslova Massimo, a potom su uslijedili hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2 koji su Massima vratili u sam vrh hrvatske mainstream pop-rock glazbe. Glumio je u 18 epizode 3. sezone Naša mala klinika kao Silvestar.

Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Uspjeh je ponovio i sljedeće dvije godine. Također je te 2004. nastupio u Dori sa ženskim duom Meritas s pjesmom "Odjednom ti".

Na natjecanje Dora ponovno dolazi 2006. godine s pjesmom Tu na mojim rukama i ostvaruje još jedan zapaženi rezultat, ovoga puta bio je 4.

Video: Massimo - Dodirni me slucajno

Nakon hvaljenih albuma "Vještina I" i "Vještina II", Massimo je 2008. godine objavio svoj novi album pod nazivom "Sunce se ponovo rađa". Ovdje je pak naglasak bio na vlastitim pjesama, iako smo i na ovom diskografskom izdanju mogli naći i neke obrade kao što je bila pjesma "Traži me" za koju je tekst napisao Arsen Dedić, a pjesma je bila obrada hita "Cercami" Renata Zera.

No, na ovom albumu nalaze se veliki Massimovi vlastiti hitovi poput pjesama "Indija", "Bilo gdje" ili dueta s Nenom Belanom u pjesmi "Zar više nema nas".

Nakon toga, Massimo je 2010. objavio duet s Arsenom, a otpjevali su pjesmu Gustava Krkleca "Za jednom kapi čistoga života."

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", čiji je tekst i glazbu napisao Predrag Martinjak. Ovo je bila prva suradnja između Massima i Peggyja koja traje još i dan danas, a proizvela je mnoštvo hitova.

Pjesma "Iz jednog pogleda" doživjela je ogroman uspjeh te danas ima čak preko 12 milijuna pregleda na YouTubeu.

OPŠIRNIJE

Video: Massimo - Iz jednog pogleda
Kopirati
Drag cursor here to close