George Michael

Bio je genijalni glazbenik i zabavljač - sve samo ne jednostavna osoba

Svoj prvi solo album pod nazivom Faith objavljuje 1987. godine, Bio je to komercijalno najuspješniji album njegove karijere, a imao je četiri broj jedan hita na američkoj Billboard ljestvici u SAD-u...
Kultura / Glazba | 25. 06. 2023. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 60 godina, 25. lipnja 1963. u Londonu je rođen Georgios Kyriacos Panayiotou, poznatiji kao George Michael.

Michael je bio sin britanske majke i oca ciparskog Grka koji je došao u London 1950-ih i bio vlasnik restorana. Michaelov otac kasnije je uzeo ime Jack Panos.

George Michael je 1981. osnovao duo Wham! s Andrewom Ridgeleyem. Između ostalog, grupa je uspjela četiri puta završiti na prvom mjestu u Velikoj Britaniji. Neke od komercijalno najuspješnijih pjesama uključuju Wake Me Up Before You Go-Go (1984.), Last Christmas (1984.), Everything She Wants (1984.) i I'm Your Man (1985.).

Svoj prvi solo album pod nazivom Faith objavljuje 1987. godine, Bio je to komercijalno najuspješniji album njegove karijere, a imao je četiri broj jedan hita na američkoj Billboard ljestvici u SAD-u sa singl izdanjima Faith, Father Figure, One More Try i Monkey. Godine 1989. Michael je dobio nagradu Grammy za album godine za Faith.

Video: George Michael - Careless Whisper (Official Video)

Snimio je i albume Listen Without Prejudice Vol. 1, Older, Best-Of i Twenty Five.

Njegove ploče prodane su u više od 100 milijuna, a Michael je dobio dvije nagrade Grammy.

Do ranih 1980-ih, Michael je bio svjestan da je "barem biseksualac". Savjetovali su mu da s time ne izlazi u javnost. Na glazbenom festivalu Rock in Rio u siječnju 1991. upoznao je svog budućeg partnera, Brazilca Anselma Feleppu (1956.-1993.).

"Od tada je bilo jasno. Ne radi se o tome spavate li s muškarcem ili ženom, već u koga se zaljubljujete," rekao je Michael u jednom intervjuu.

Na Božić 1991. Feleppa je objavio da je HIV pozitivan. U ožujku 1993. umro je od moždanog krvarenja kao posljedice AIDS-a. Michael se nije zarazio virusom.

Video: George Michael - Faith (Official Video)

Nakon smrti partnera, ali i svoje majke, Michael je imao "autorsku blokadu" i konzumirao je droge. Od 1990-ih, Michael se više puta borio s problemima ovisnosti.

U travnju 1998. u Los Angelesu, Michaela je uhitio policajac u civilu dok je kružio javnim zahodom u Will Rogers Parku na Sunset Boulevardu. Kažnjen je s 810 dolara, 80 sati društveno korisnog rada u organizaciji mladih i savjetovanjem za mentalno zdravlje. Vijest u masovnim medijima otkrila je da je Michael homoseksualac.

U znak prosvjeda zbog tog incidenta od, Michael je snimio singl Outside i za njega napravio videospot koji, između ostalog, sadrži uhićenja zbog "nepristojnog ponašanja" i ljubljenje dvojice policajaca.

Policajac Marcelo Rodriguez, koji je uhitio Michaela, osjetio se u videu ismijavanim te je tražio odštetu od 10 milijuna dolara, ali na koncu nije dobio ništa.

Video: George Michael - Freedom! ’90 (Official Video)

Godine 2010. George Michael uhićen je u Londonu nakon što se automobilom zabio u zgradu u Hampsteadu. Pušten je uz jamčevinu. U rujnu 2010. osuđen je na osam tjedana zatvora, novčanu kaznu od 1400 eura i oduzimanje vozačke dozvole na pet godina zbog vožnje pod utjecajem.

Michael je prijevremeno pušten iz zatvora 11. listopada 2010. nakon što je odslužio gotovo četiri tjedna u zatvoru.

George Michael preminuo je u svom domu u Oxfordshireu 25. prosinca 2016. u dobi od 53 godine.

Magazin Billboard, citirajući Michaelovog menadžera Michaela Lippmana, izvijestio je da je pjevač umro od zatajenja srca. Obdukcija je pokazala da je Michael patio od dilatacijske kardiomiopatije.

Osim toga, pronađena je upalna bolest srčanog mišića (miokarditis) i masna jetra. Pokopan je na groblju Highgate North Country u Londonu.

Video: Wham! - Wake Me Up Before You Go-Go (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close