Diskoidni eritemski lupus

Od čega pjevač Seal ima ožiljke po licu?

Na današnji dan prije 60 godina, 19. veljače 1963. rođen je jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika – Seal. Rođen je u Londonu, od oca Francisa Samuela iz Brazila i majke Adebisi iz Nigerije.
Lifestyle / Zabava | 19. 02. 2023. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seal Henry Olusegun Olumida Adeola Samuel, poznatiji kao Seal, britanski je pjevač i tekstopisac brazilsko-nigerijskog podrijetla, a nagrađen je s četiri Grammya.

Sealovo službeno prezime je Samuel, a Njegovo ime Olusegun znači "Bog je pobjednik".

Imao je teško djetinjstvo. Odgajali su ga prve četiri godine posvojitelji (bjelačka obitelj Scooling), zatim biološka majka, a naposljetku biološki otac i pomajka. Stekao je diplomu iz arhitekture.

Sealovi ožiljci potječu od autoimune kožne bolesti – diskoidnog eritematoznog lupusa, koju je dobio s 23 godine. Ta bolest obično napada kožu na glavi, a rijetko na ostalim dijelovima tijela.

Njegov pokušaj da se bavi umjetničkom profesijom otac nije prihvatio te je na sinovljeve želje odgovorio fizičkim nasiljem.

Seal se prvi put pojavio na pozornici kada je imao jedanaest godina. S 15 godina pobjegao je od kuće.

Video: ADAMSKI - Killer

Završio je školovanje i počeo studirati arhitekturu. Nakon što je diplomirao, radio je niz poslova na području Londona, pokušavajući nastaviti umjetničku karijeru.

Kao glazbenik aktivan je od 1989. godine, a njegova glazba ima elemente rhythm&bluesa, funka, soula, housea i dancea.

Među hitovima su pjesme "Crazy", "Kiss from a Rose", "Killer", "Amazing", "The Right Life" i mnoge druge.

U samim počecima puta prema vrhu, Seal je s engleskim funk bendom Push otputovao u Aziju i tamo ostao neko vrijeme. Nakon povratka u London 1989. radi kao studijski pjevač i zajedno s glazbenikom i producentom Adamskim snima pjesmu "Killer", koja izlazi u proljeće 1990.

Singl je postao hit broj 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu, a također je bio uspješan na međunarodnoj razini te je bio katalizator njegove uspješne solo karijere.

Video: Seal - Crazy (Official Music Video) [HD]

U jesen 1990. objavljen je njegov singl "Crazy", koji je dospio na prvo mjesto u Švicarskoj i ostao na top listama ukupno 23 tjedna.

Seal je 20. travnja 1992. godine nastupio s preostala tri glazbenika iz grupe Queen na londonskom stadionu Wembley na koncertu posvećenom Freddieju Mercuryju i s njima otpjevao pjesmu "Who Wants to Live Forever".

Njegova pjesma, "Kiss from a Rose" objavljena je s glazbenim videospotom sredinom 1994., ali nije postigla uspjeh sve do sljedeće godine kada je uz film "Batman Forever" prikazan novi video.

U godinama koje su uslijedile, Seal je radio s poznatim umjetnicima kao što su Joni Mitchell i Jeff Beck.

S Heidi Klum vjenčao se 10. svibnja 2005., no tijekom 2012. godine razveli su se, unatoč tome što imaju četvero djece.

Video: Kiss from a Rose
Kopirati
Drag cursor here to close