Brian Eno

On je jedan od glazbenih revolucionara koji su dosegnuli same vrhove

Uspjeh Roxy Musica na glam rock sceni došao je brzo, ali Eno se ubrzo umorio od turneja i sukoba s pjevačem Bryanom Ferryjem. U svojoj solo glazbenoj karijeri Brian Eno je izbacio čak 20 albuma te je uvelike utjecao na razvijanje ambijentalne glazbe.
Kultura / Glazba | 15. 05. 2023. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 75 godina, 15. svibnja 1948. u engleskoj grofoviji Suffolk rođen je Brian Eno, britanski glazbenik i producent koji se smatra tvorcem tzv. ambijentalne glazbe.

Punim Brian Peter George St. Baptiste de la Salle Eno, ovaj nadareni glazbenik jedan je od pionira elektronske glazbe, poznatpo suradnji s nizom slavnih autora, kao što su Robert Fripp, David Bowie, Talking Heads, U2, Genesis, Ultravox, Devo, Peter Gabriel, Depeche Mode, James, Paul Simon, Coldplay i Massive Attack.

Eno je bio učenik Roya Ascotta na njegovom Groundcoursu na Ipswich Civic College. Zatim je studirao na umjetničkoj školi Colchester Institute u Essexu, Engleska, uzimajući inspiraciju iz minimalističkog slikarstva.

Tijekom svog boravka na umjetničkom tečaju u Institutu, također je stekao iskustvo u sviranju i muziciranju kroz predavanja u susjednoj glazbenoj školi.

Brian Eno zavrijedio je spomen u svim rock enciklopedijama svijeta i zbog suradnje s Davidom Bowiejem i američkim producentom Tonyjem Viscontijem na Berlinskoj trilogiji – albumima "Low", "Heroes" i "Lodger".

Video: David Bowie - Warszawa

Inače, Brianova karijera nije prošla samo u znaku suradnje s Davidom Bowiejem. Prije rada na Berlinskoj trilogiji, Brian Eno bio je u art rock bendu Roxy Music.

Njegova primarna uloga u bendu bila je rad za miksetom i rad na zvuku bendu te se nije pojavljivao s bendom na stageu. Nekada bi se ukazao na koncertima u kičastim glam kostimima, zbog čega bi ga netko s lošom dioptrijom na fotografijama mogao pomiješati s Davidom Bowiejem.

Uspjeh Roxy Musica na glam rock sceni došao je brzo, ali Eno se ubrzo umorio od turneja i sukoba s pjevačem Bryanom Ferryjem.

Inače, Roxy Music su u studenom 1970. osnovali pjevač Bryan Ferry i basist Graham Simpson. Ostali članovi su Phil Manzanera (gitara), Andy Mackay (saksofon i oboa) te Paul Thompson (bubnjevi). Časopis Rolling Stone svrstao je album Avalon među 100 najznačajnijih albuma 1980-ih.

Video: Brian Eno - An Ending (Ascent) (Remastered 2019)

U svojoj solo glazbenoj karijeri Brian Eno je izbacio čak 20 albuma te je uvelike utjecao na razvijanje ambijentalne glazbe.

Enoova solo glazba istražila je više eksperimentalnih glazbenih stilova i ambijentalne glazbe. Također je bila iznimno utjecajna, pionirska ambijentalna i generativna glazba, inovirajući produkcijske tehnike i naglašavajući "teoriju nad praksom".

Također je popularnoj publici predstavio koncept glazbe na sreću, djelomično kroz suradnju s drugim glazbenicima.

Producirao je i nastupio na tri albuma Talking Headsa, uključujući Remain in Light (1980.), te producirao sedam albuma za U2, uključujući The Joshua Tree (1987.). Eno je također radio na pločama Jamesa, Laurie Anderson, Coldplaya, Paula Simona, Grace Jones, Jamesa Blakea i Slowdivea, između ostalih.

Video: Roxy Music - Love Is The Drug
Kopirati
Drag cursor here to close