Bolan, kakav je to rocker bio...

Bio je savršena pop zvijezda i rodonačelnik glam rocka

Nakon neuspjeha s grupom John's Children, Bolan je osnovao sa Steve Peregrine Tookom psihodelični sastav Tyrannosaurus Rex. S ovom novom grupom izdao je četiri albuma i četiri singl ploče...
Kultura / Glazba | 16. 09. 2022. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski rock pjevač, gitarist i skladatelj Marc Bolan preminuo je na današnji dan prije 45 godina, 16. rujna 1977. u Londonu.

Njegovi hitovi i scenski nastupi sa sastavom T. Rex utrli su put glam rocku.

Rođen je kao Marc Feld 30. rujna 1947. u obitelji vozača kamiona i odrastao u poslijeratnom istočnom Londonu u židovskom kvartu. Zaljubio se u rock and roll, slušajući Gene Vincenta, Eddie Cochrana, Arthura Crudupa i Chuck Berrya.

Školu je napustio u 15. godini, a u dobi od sedamnaest pokušao se probiti kao tipični folk pjevač, svirajući glazbu poput Dylana i Donovana. Ovaj pokušaj radio je pod umjetničkim imenom - Toby Tyler, zatim je promijenio ime u Marc Bolan i snimio svoju prvu singl ploču The Wizard za Decca Records.

Na početku 1967. njegov manadžer Simon Napier Bell dodao mu je prateći sastav John's Children, za njih je Bolan napisao pjesmu Desdemona koju je kasnije zabranio BBC zbog provokativnih stihova - podignite svoju suknju i poletite.

Bolanov rad s tim sastavom bio je kratak. Nakon toga Bolan se počeo - otkačivati, tvrdio da je može levitirati, da je u Parizu pokupio tajne čarobnjaka i takve stvari, počeo je pisati neo-romantične stihove koji će se kasnije pojaviti na njegovom prvom albumu sa sastavom Tyrannosaurus Rex.

Video: Get It On - Marc Bolan & T. Rex

Nakon neuspjeha s grupom John's Children, Bolan je osnovao sa Steve Peregrine Tookom psihodelični sastav Tyrannosaurus Rex. S ovom novom grupom izdao je četiri albuma i četiri singl ploče, koje baš nisu bog zna kako prošle. Sastav je malo pomalo promijenio glazbeni stil i članove i od akustičarskog postao električni.

Zatim je Bolan, tada već oženjen za bivšu tajnicu June Child skratio naziv grupe u T. Rex, a zatim s njima snimio vlastitu pjesmu Ride a White Swan kojom dominira kotrljajući ritam pljeskanja ruku, Bolanova električna gitara i Finnove udaraljke.

Ride a White Swan, bila je stvar koja je izbacila Bolana u orbitu popela se na #2 britanske ljestvice, i bila rodonačelnik novog stila glam rocka Bolan se je od tog vremena počeo vrlo šašavo i ekscentrično oblačiti i šminkati za svoje scenske nastupe. Glam se neobično dopao i Bolanovu prijatelju Davidu Bowieu, s kojim se Bolan poznavao još iz rane mladosti (zato je Bolan svirao gitaru na Bowiem singlu iz 1970. Prettiest Star).

Bolan je zatim proširio svoj sastav T. Rex u kvartet, uzevši basista Steve Curria i bubnjara Bill Legenda. Zatim je izbacio singl Hot Love, pjesmu vesela ritma, ubrzo je postala #1, zatim je uslijedila Get It On, ponovno uspjeh #1, u Americi se taj hit nazvao Bang Gong (Get It On), da se izbjegne zabuna s pjesmom istog imena američkog sastava Chase. Pjesma se popela do #10 u Americi početkom 1972., to je bio i najveći uspjeh koji je Bolan imao u Americi.

U studenom 1971. godine je tadašnja izdavačka kuća sastava Fly Records, objavila singl Jeepster s albuma Electric Warrior bez Bolanova odobrenja, zbog tog je Bolan pobjesnio i raskinuo ugovor s Fly Records i otišao u EMI. Unatoč tome se Bolan uopće nije angažirao u promociji singla, Jeepster se popeo na # 2.

Video: T. Rex - Hot Love (1971) HD 0815007

Godine 1972. Bolan se još dva puta popeo na britanski #1, i to sa singlicama; Telegram Sam i Metal Guru. Imao je dva hita # 2; Children Of The Revolution i Solid Gold Easy Action.

Od kraja 1973. njegova zvijezda je počela tamnjeti, i pored toga što je imao jedan hit #3 - 20th Century Boy, ostale pjesme iz tog doba; Groover i Truck On (Tyke) nisu dospjele na top ljestvice.

Sastav T. Rex se raspao, Legend je napustio grupu 1973. a Finn 1975. Također se raspao i Bolanov brak, jer se on spetljao sa svojom pratećom pjevačicom Gloriom Jones (ona mu je kasnije rodila i dijete 1975.). Nakon toga Bolan je počeo dobar dio svog vremena provoditi u Americi, i nadalje je uspjevao stvarati hitove, barem jedan svake godine, sve do svoje smrti 1977. godine.

Bolan je poginuo 16. rujna 1977. godine, dva tjedna prije svog 30. rođendana u automobilskoj nesreći koju je izazvala njegova nevjenčana supruga Gloria Jones koja je vozila njegov ljubičasti Mini Cooper i udarila u drvo.

Životni paradoks je u tome, da Bolan nije nikad naučio voziti auto, iako ih je posjedovao nekolicinu, poput slavnog bijelog Rolls Roycea, jer se panično bojao da će tako poginuti. (Izvor: Wikipedia)

Video: T-Rex - Children of The Revolution

 

Kopirati
Drag cursor here to close