Safet Isović

Bio je doajen narodne glazbe i nedostižni majstor sevdaha

Bio je pobjednik mnogih velikih glazbenih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije.
Kultura / Glazba | 02. 09. 2022. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Safet Isović (Bileća, 8. siječnja 1936. – Sarajevo, 2. rujna 2007.)

Na današnji dan prije 15 godina, 2. rujna 2007. umro je doajen sevdalinki Safet Isović.

Safet Isović je rođen 8. siječnja 1936. godine u Bileći. Tijekom Drugog svjetskog rata napušta rodnu Bileću kao izbjeglica sa svojim roditeljima. Od tada živi u Banjoj Luci gdje završava osnovnu školu "Šesta pučka škola".

Nakon završetka rata vratio se u Bileću gdje je upisao i maturirao gimnaziju, a zatim upisuje višu gimnaziju u Trebinju. Nakon šestog razreda seli u Slavonski Brod gdje je nastavlja školovanje u gimnaziji "Zlatko Šnajder". Tu je bio među najboljim učenicima i završava veliku maturu 1955. godine.

Iste godine se seli u Sarajevo i počinje studirati na Pravnom fakultetu.

Video: Safet Isovic - Sve behara - (Audio 1994)

Tijekom studiranja u Sarajevu, na nagovor Haska Haverića postaje član ansambla narodnih igara i pjesama studentskog društva "Slobodan Princip Seljo". Godine 1956. odlazi na audiciju na Radio Sarajevo na kojem je radio Jozo Penava, koji je napisao prvu pjesmu za 19-godišnjeg Isovića, "Sjetuje me majka".

Nakon što je položio audiciju (iz drugog pokušaja), dobio je termin da snimi dvije pjesme. Prve pjesme koje je snimio su bile "Kad ja pođem iz Sarajeva grada" i "Kasno prođoh kraj Morića hana" koje su prvi put objavljene na Radio Sarajevu na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Prvi solistički koncert je održao u "Domu sindikata" u Beogradu 19. ožujka 1963. godine kojeg je otvorio pjesmom "Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo". Zatim su slijedile godine njegovog velikog uspjeha.

Video: Safet Isovic - Bulbul pjeva okolo Mostara - (Audio 1991)

Bio je pobjednik mnogih velikih glazbenih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije. Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao.

Vrhunac svih tih gostovanja je bio održani koncert u prepunoj dvorani Sydneyske opere u Sydneyu kojoj je ušao u katalog izvođača i jedini je pjevač iz bivše Jugoslavije koji je u njoj gostovao. Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva (uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz). Bio je aktivan član Udruženja estradnih radnika Bosne i Hercegovine.

Safet Isović se 1990. godine počeo baviti politikom, a bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije. Biran je za za republičkog zastupnika, a kasnije i za federalnog, da bi se 1998. godine povukao iz politike.

Tijekom rata bio je teško ranjen u svojoj obiteljskoj kući. Nakon dužeg liječenja je ozdravio i nastavio se baviti glazbom. U društvu svojih prijatelja često je pjevao stare sevdalinke koje nikad nije snimio te operne arije.

Video: Safet Isovic - Kisa bi pala - (Audio 1988)
Kopirati
Drag cursor here to close