innerself pt.2

Bh. skladatelj Benjamin Ribić predstavio novo djelo

Bh. violinist i skladatelj mlađe generacije Benjamin Ribić, predstavio je novo djelo pod nazivom "innerself pt.2"
Kultura / Glazba | 25. 02. 2023. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Benjamin Ribić

Bh. violinist i skladatelj mlađe generacije Benjamin Ribić, predstavio je novo djelo pod nazivom "innerself pt.2" za video, preparirani klavir i traku (2022), koje je svojevrsni nastavak umjetničkog ciklusa autora pod nazivom #homoinpraesens, u izvedbi mladog bosanskohercegovačkog pijaniste, Adisa Ismića.

#homoinpraesens (lat. Čovjek u sadašnjem vremenu) je multimedijalni projekt/ciklus u fazi nastanka koji objedinjuje video art, sound art, glazbu i performans a bavi se proučavanjem čovjeka u 21. stoljeću pod utjecajem suvremenog društva kroz sociološki, kulturološki i emocionalni aspekt.

Kao polazna točka ciklusa, glavni pripovjedač jeste sam skladatelj, opisujući svoja stanja i reakcije na suvremeno društvo i način života.

innerself pt.2, za video, preparirani klavir i traku (2022), je nastavak prethodne video-art kompozicije u kojoj se, kroz transpoziciju stvara određena dramaturgija stvarnosti/realnosti, prikazujući inserte iz svakodnevice, te na pomalo sarkastičan i duhovit način predstavlja politiku, nauku, tehnologiju i suvremenog čovjeka.

innerself pt.2 koristi veoma sličan materijal u video dijelu, koncipiran na drugačiji način, stavljajući određeno rješenje na problematiku koju postavlja pt.1. Kroz primarni fokus na meditaciju, performer kroz meditativan koncept dionice baziran na elementima sufijskog, budističkog i šamanskog rituala pokušava pobjeći od stvarnosti i misli koje prouzrokuju depresivne i anksiozne napade, tražeći put do stanja kontemplacije i meditacije.

Djelo je napisano u periodu od kolovoza do studenog 2022., a u prosincu je objavljeno od strane prestižnog Universal Editiona u Beču i predstavlja značajno ostvarenje u domenu suvremene bosanskohercegovačke umjetničke glazbe.

Djelo je premijerno izvedeno u prosincu na kulturnoj manifestaciji "Dani Vojina Komadine 2022" u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close