Glazbena svježina

Monika i Liron - glazbena kombinacija iz Mostara koja pomjera granice

Monika Josipović sa ansamblom Liron u Mostar donosi dašak drugačijeg 'glazbenog zraka'.
Kultura / Glazba | 07. 08. 2023. u 12:30 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puna energije i inspirativna Monika Josipović iz mostarskog glazbenog kovčega izvukla je jedanaest djevojaka vrhunskog glasa, koje umjetnički doživljaj iz glazbenog ''proširuju u opći''.

Vokalni ansambl Liron, pod Monikinim vodstvom, nastao je prije godinu dana, a djevojke su u Mostar donijele glazbenu svježinu, koja ne podliježe trendu stvaranja za brzu konzumaciju.

Monika Josipović u Mostar dolazi iz Splita, a bavi se vokalnom pedagogijom. Radi u Mostar rock školi, a njenu u isto vrijeme profesionalnu i zaigranu energiju primijetili su iz rock škole, dok je Monika u Mostaru studirala glazbenu umjetnost. Tada su joj obećali da će je čim se ukaže prilika, pozvati da radi s njima.

''I sve ostalo je povijest'', kaže Monika, koja će s vokalnim ansamblom Liron, vjerujemo, ispisati koji redak glazbene povijesti Mostara i šire.

Foto: Privatna arhiva / Monika Josipović

U klapama u Hrvatskoj Monika je djelovala desetak godina, ali je ovdje htjela napraviti nešto novo i drugačije.

''Htjela sam nešto što nije klapa, ali je povezano s harmonijom. To je super za pjevače jer oštre sluh na taj način, a benefiti koje pjevačice imaju kada rade u zajedništvu su ogromne; od putovanja, druženja, razvijanja i jačanja sluha pa dalje'', kaže Monika, koja je vokalnu pedagogiju završila na New York Vocal Coaching akademiji, a koja u BiH ne postoji u fakultativnom smislu.

Kaže da su joj u formiranju Lirona inspiracija bili hrvatski Putokazi, jer ujedinjuju sve, pokret, scenu i glazbu.

Video: Liron - Tararajčica

''To me oduševilo i htjela sam to pokušati dovesti u Mostar. Liron je nastao kao dio Vocal art programa, gdje sam napravila audiciju za cure i pojavilo se 12 cura koje i dan danas rade i razvaljuju. Ansambl je mlad ima još puno rada, ali sigurno imaju zanimljivu budućnost jer su dosta drugačije'', kaže Monika.

Nisu imale puno nastupa, ali su pravili live video, koji se odnosio na pjesme koje su obradili i preradili. Napravili su i nekoliko video spotova surađujući s Bonk studijom i MC Pavarotti.

Foto: BONK Studio / Ansambl Liron

''Napravili smo video-promo materijal tih naših pjesama i dobili smo dobre reakcije od ljudi iz BiH i Hrvatske, svi su bili oduševljeni tako da samo čekam da to sve krene. Imali smo nekoliko nastupa, a nekoliko je u najavi, valjda će biti još puno stvari, to je moja velika želja i na tome radim'', kaže Monika, dodajući kako je financijski nezgodno kao i sve, ali nada se da će ih odvesti na jedno međunarodno natjecanje.

Do sada su cure obrađivale pjesme, a sigurno će se s vremenom upustiti i u autorski sadržaj.

''Mi smo jedine koje smo napravile višeglasnu obradu Amirine pjesme ''Pjevat ćemo šta nam srce zna''. Nismo nužno orijentirane na tradicionalno, uzimamo pjesme koje nam super zvuče. Nije bitno iz kojeg je područja i takvu je otpjevamo, lijepo je držati do tradicije. Nemamo vremena sada da od nule radimo autorske stvari, ali ne znači da nećemo, kada to sve poprimi sigurniji i stabilniji oblik neminovno je da se radi nešto svoje i autorsko što i mi u Mostar rock školi i radimo. Bilo bi super imati ansambl koji radi svoje autorske pjesme'', rekla je Monika.

Video: Pjevat Ćemo Šta Nam Srce Zna (Damir Imamović i Amira Medunjanin)

U seriji videa koji su objavljeni Liron ima i zanimljivu scenografiju, koju je Monika osmišljavala sama, a kroz smijeh nam je ispričala:

''Kovala sam od jutra do mraka, više dana za redom, da bi napravili velike okvire. Ja i učenica - polaznica Lirona Vedrana Falak koja je imala svoje slike i ona je na akademiji u Širokom i njena izložba se vrtjela na projektoru iza. Okviri, platna i svjetla su moja idejna vizija jer sam htjela da odudaramo da to nije samo ansambl od 12 cura koji stoji i pjeva''.

Koreografiju su kaže, osmišljavale same i nada se da će u budućnosti moći surađivati s nekim tko više zna o koreografiji i pokretu, ali za početak, smatra, uradile su dobar posao.

''Sada pravimo svoje obrade, idemo dan za danom, projekt za projektom… To iziskuje dosta puno vremena uz sve ostalo što se radi. No idemo polako, ali mislim da će biti svega u budućnosti'', zaključila je Monika.

Video: Liron - Girlfriend is Better (Talking Heads)

Nadamo se kako ćemo vidjeti i čuti autorske pjesme cura koje će svojim 'eksperimentom' zasigurno pomaknuti granice.

Kopirati
Drag cursor here to close