Koncert i promocija romana

Završeno "Mostarsko ljeto"

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjige "Anam'on" autora Irfana Gazdića koji je otkrio o kakvom romanu je riječ.
Kultura / Flash | 11. 08. 2023. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocijom romana "Anam'on" autora Irfana Gazdića i koncertom flautistice Lelye Bayramoğulları i pijaniste Ivana Perkovića u četvrtak je završeno ovogodišnje izdanje međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2023".

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjige "Anam'on" autora Irfana Gazdića koji je otkrio o kakvom romanu je riječ.

"Roman 'Anam'on' specifičnog, arhaičnog, reklo bi se, naslova, predstavlja jednu priču koja je smještena lokacijski u Sarajevu, ali, definitivno, kada bismo je stavili bilo gdje, u bilo koji grad, ne samo u BiH, nego u svijetu, priča bi funkcionirala. Jedna višeslojna priča između dva prijatelja koja prezentira jednu svakodnevnicu sa kojom se susreću mladi ljudi", istakao je autor romana Irfan Gazdić, te je objasnio zbog čega je izabrao upravo ovaj naslov.

Foto: PR / Promocija romana Irfana Gazdića i koncert flautistice Lelye Bayramogullari na Mostarskom ljetu

"Anam'on je jedna riječ koja je onako široka, deskriptivna. Siguran sam da je svi koristimo jako često u nekom kolokvijalnom govoru, nisam primijetio da je u književnosti, pogotovo u bh. književnosti, toliko prisutna i zbog toga sam ciljano izabrao tu riječ. Anam'on predstavlja neki entitet koji ne želimo da je blizu nas, želimo da je daleko, najčešće se odnosi na šejtana, sotonu, đavola ili na neku bolest. U ovom slučaju, konkretno, ja sam tretirao kocku kao jednu od njegovih alata kojima manipulira i zamajava pogotovo mlade ljude. Smatram da je iz konteksta vremena kojem svjedočimo posebno bitno tretirati te određene sociološke nečistoće koje su prisutne".

Na Festivalu "Moja prva knjiga" održanom u Tuzli, u prosincu 2021. godine, rukopis je osvojio nagradu drugo mjesto za najbolji rukopis.

"Osvojena nagrada sama po sebi daje jednu težinu, barem u tom nekom etičkom smislu, da ima neku vrijednost. Činjenica da je ovo do sada 13 promocija u BiH, također, ide u prilogu tome i drago mi je da smo konačno i u Hercegovini, u Mostaru. Uvijek je lijepo biti sudionikom jednog velikog projekta kakav je definitivno 'Mostarsko ljeto', tako da sama činjenica da sam dio toga predstavlja mi veliko zadovoljstvo", naglasio je Gazdić.

Foto: PR / Promocija romana Irfana Gazdića i koncert flautistice Lelye Bayramogullari na Mostarskom ljetu

O knjizi je osim autora govorio i doc. dr. Edin Urjan Kukavica.

"Djelo je vrlo zanimljivo iz više aspekata. Prije svega, to je djelo koje je teško kvalificirati i klasificirati u neku književnu normu, iako kao po svojoj formi pripada romanu. Međutim, puno je elemenata sociološke i psihološke prirode, puno je elemenata koji se bave nekim sivim dimenzijama između ovoga što naš stvarni život u stvarnosti jeste i onoga kako se prezentira, koji ovo djelo smješta u jednu kategoriju koja će neku svoju književnu kvalifikaciju dobiti tek u nekoj budućnosti", navodi Kukavica.

Moderator promocije bila je Selma Aškraba. Cijeneći svoju publiku, organizacioni odbor manifestacije "Mostarsko ljeto", dodijelio je zahvalnicu gđi Zijadi Zekić, koja je prisustvovala svakom sadržaju u okviru ovogodišnjeg programa "Mostarskog ljeta".

U Institutu Yunus Emre Mostar posjetioci su uživali u predivnom koncertu flautistice Lelye Bayramoğulları i pijaniste Ivana Perkovića, kojima je ovo drugi nastup u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto".

"Ove godine je potpuno drugi repertoar. Prošle godine smo svirali minijature od turskih kompozitora, a ove godine, kao što nam se i koncert zove 'Boje svijeta', imamo različite kompozitore i velikane muzike iz različitih država", istakla je flautistica Lelya Bayramoğulları te je izrazila zadovoljstvo ponovnim sudjelovanjem na "Mostarskom ljetu".

Foto: PR / Promocija romana Irfana Gazdića i koncert flautistice Lelye Bayramogullari na Mostarskom ljetu

"Veoma mi je drago što sam ponovo u Mostaru i što ponovo nastupam u okviru 'Mostarskog ljeta'. Volim boraviti u Mostaru, mi smo, uvijek to ponavljam, prijateljske i bratske države. Jako je lijepo što se povezujemo i ovako na polju kulture. Institut Yunus Emre me jako lijepo ugostio i ovdje se osjećam kao kod kuće, tako da svaki put kada budem imala priliku, na ovaj način, želim učestvovati", naglasila je Bayramoğulları.

Ovogodišnja manifestacija "Mostarsko ljeto" publici je ponudila preko 30 različitih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Organizatori manifestacije su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

Kopirati
Drag cursor here to close