Zanimljiv sadržaj

Pogledajte što vas očekuje do kraja Mostarskog ljeta

Večeras u 19:30 sati u Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličeno književno veče sa Ruždijom Adžovićem. Razgovor će voditi književnik Asmir Kujović.
Kultura / Flash | 08. 08. 2023. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja ovogodišnjeg izdanja međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' posjetitelje očekuju još četiri zanimljiva sadržaja.

Večeras u 19:30 sati u Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličeno književno veče sa Ruždijom Adžovićem. Razgovor će voditi književnik Asmir Kujović.

Novinar, publicist i književnik Ruždija Adžović rođen je 1962. godine u Podgorici. U Sarajevu je završio Fakultet političkih znanosti - Odsjek žurnalistika. Od 1986. godine je profesionalni novinar. Trinaest godina je radio na Radiju Crne Gore. Pisao je za mnoge časopise i dnevne listove širom bivše Jugoslavije. Zastupljen je u biografskom leksikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini" te u leksikonu "Bošnjaci/Muslimani Crne Gore". Dobio je Nagradu općine Tuzi za 2019. godinu za doprinos afirmaciji temeljnih stvaralačkih vrijednosti značajnih za općinu Tuzi i šire, u književnoj, novinarskoj i publicističkoj djelatnosti. Ruždija Adžović je i glazbenik, a bavi se i slikarstvom.

Zatim, u srijedu (9.8.) u Muzeju Hercegovine Mostar - odjeljenje književnosti (Spomen kuća Svetozara Ćorovića) bit će održana promocija monografije "70 godina Muzej Hercegovine Mostar 1950-2020" sa početkom u 19:30 sati. Promotori monografije bit će Lebiba Džeko (Zemaljski muzej BiH), Elma Hodžić (Historijski muzej BiH) te urednice monografije Elma Marić i Indira Gaštan Bešo.

Posljednje večeri ovogodišnje manifestacije ''Mostarsko ljeto'', četvrtak (10.8.), publiku očekuju dva sadržaja, promocija romana i koncert.

U Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličena promocija romana "Anam'on" autora Irfana Gazdića, sa početkom u 19:30 sati.

Anam'on kriminalističko-moralistički roman, čija je osnovna ideja predstaviti dobrog čovjeka u vrijeme zla. Dobri Abdulah, kunak i pripovjedač, moralno je uzorit mladić kojeg nesretne životne okolnosti natjeraju na djela koji nikako i nikada ne bi mogla ići uz njegov karakter. U tu nesreću uvlači ga njegov najveći prijatelj i antipod Armin, u čijem karakteru, za razliku od Abdulahovog, preovladava sebičnost združena sa pokvarenim mislima i onom glupavom vjerom pokvarenih ljudi da se lošim djelima može doći do sretnog kraja, prouzrokovana ogrizlosti u jednu od suvremenih socioloških nečistoća s kojima se susreću svi, a mladi današnjice pogotovo – kocku.

U Institutu Yunus Emre Mostar bit će održan koncert flautistice Lelye Bayramoğulları i pijaniste Ivana Perkovića sa početkom  u 19:30 sati.

Organizatori manifestacije ''Mostarsko ljeto'' su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close