#MakarVaki

Vlada FBiH podržala Mostar za Europsku prijestolnicu kulture

Grad Mostar je obvezan kontinuirano izvješćivati Vladu Federacije BiH o aktivnostima, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Kultura / Flash | 20. 06. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH u četvrtak je dala punu podršku Gradu Mostaru povodom kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine te zaključila da preuzima dijelom obvezu financiranja infrastrukturnih i programskih sadržaja potrebnih za ovu kandidaturu. 

Grad Mostar je obvezan kontinuirano izvješćivati Vladu Federacije BiH o aktivnostima, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo dogovorom koji je, prema njegovim riječima, pokazatelj kako se u ovome gradu može steći dogovor i o ostalim temama.

''Imamo povjerenja u Mostar koji ima poseban senzibilitet za kulturu i umjetnost, koja je vezana za taj neki specifični hercegovački štih'', rekao je premijer Novalić te naglasio kako je sada red na Mostarcima da se dokažu.

Foto: Bljesak.info / Vlada FBiH podržala Mostar za Europsku prijestolnicu kulture 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako je počašćen podrškom cijele Vlade FBiH kako verbalno tako i materijalno.

''Dobili smo podršku kroz infrastrukturne projekte, što će omogućiti i lakšu povezanost Mostara s ostatkom svijeta te poboljšati njegov turistički položaj'', kazao je gradonačelnik Bešlić koji je na sastanku Vladu upoznao i sa problemom pročišćivača.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević naglasila je kako nitko ne želi da Mostar bude ''grad slučaj''.

''Identični su problemi i Grada Mostara i svih ostalih gradova u BiH'', kazala je ministrica Milićević.

U okviru Foruma 2024. kojeg čine uposlenici kulturnih ustanova, javni, medijski i drugi djelatnici, pokrenuta je inicijativa za kandidaturu Grada Mostara za dobivanje titule europske prijestolnice kulture 2024. godine (EPK). 

Prva faza kandidature, izrada Aplikacijske knjige, uspješno je okončana ulaskom Grada Mostara u drugi krug natjecanja za titulu EPK 2024. 

 

Kandidatura za EPK podrazumijeva osmišljavanje kulturnih programa koji će biti provođeni u toj godini, te infrastrukturne projekte koji bi za dio tih potreba bili izgrađeni, rekonstruirani ili uređeni. 

Budući da se radi o kulturnom projektu od značaja za FBiH i BiH te da ga je nemoguće realizirati bez podrške svih razina vlasti u FBiH, bilo je neophodno uključenje Vlade Federacije BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close