Stolačka tarča

Vitezovi pokorili Stolac

U sklopu dvodnevne manifestacije predviđene su radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.
Kultura / Flash | 18. 05. 2018. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je u petak mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudu te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

U sklopu dvodnevne manifestacije predviđene su radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.

Posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati i tradicionalne plesove te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Također, predviđene su i dva uprizorenja srednjovjekovnih bitaka - "Bitka za Hercegov grad" u petak navečer te "Bitka dvije kule" u subotu.

Stolačka tarča pobudila je veliko zanimanje kako domaćih, tako i stranih gostiju, a tijekom dva dana održavanja sajma organizatori očekuju više od pet tisuća posjetitelja.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

 
Kopirati
Drag cursor here to close