Mostar

VIDEO | Pavarotti proslavio 19. rođendan: To je mjesto spajanja kultura

Kultura / Flash | 21. 12. 2016. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzički centar Pavarotti obilježio je danas u Mostaru 19. godišnjicu postojanja i rada.

Svečanost je otvorio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović koji je, čestitavši godišnjicu, kazao kako centar Pavarotti ima veoma značajnu ulogu kako za Mostar, Županiju tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Pavarottija Elvedin Nezirović izjavio je kako je Centar bio i ostao mjesto slobode i točka u kojoj se spajaju i premrežavaju kulture i subkulture, kako domaće tako i svjetske, te kako je uvijek bio spreman da spaja i promovira pozitivne vrijednosti u društvu.

Po njegovim riječima u proteklih 19 godina rada centra 'nakupilo' se mnogo programa i aktivnosti, više od 400 polaznika godišnje uključeno je u programe koje centar nudi, a posebno je istaknuo dva krucijalna projekta, i to Mostar Blues & Rock Festival (MBRF) i Gitarijadu.

Muzički centar Pavarotti otvoren je na današnji dan 1997. godine na inicijativu organizacije War Child UK, podržane od Luciana Pavarottija, Briana Ena, članova U2 i drugih umjetnika, da se napravi muzički centar u postratnoj BiH u cilju pomoći ljudima BiH, posebice mladima.

Pored ostaloga, centar nudi različite obrazovne i kreativne aktivnosti za djecu i mlade, prilagođene uzrastu polaznika i njihovim sposobnostima te različite umjetničke programe u cilju razvoja kulturnog života lokalne zajednice.

U povodu godišnjice, direktor Mostar Blues & Rock Festivala Mili Tiro kazao je kako je Centar uspio održati kontinuitet rada i kurs koji je maestro Pavarotti postavio, a to je prije svega edukacija djece i mladih ljudi te njihova inicijacija u svijet umjetnosti.

''U to ulažemo sve svoje snage i resurse, nastojeći stvoriti neku novu kulturnu umjetničku scenu Mostara i BiH'', kazao je Tiro.

Obilježavanju godišnjice postojanja MC Pavarotti nazočio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo izniman značaja postojanje takvog centra u Mostaru.

I ovogodišnja proslava u potpunosti je bila namijenjena upravo djeci i mladima, tako su u programu obilježavanja, pored ostalih, nastupili Centar za djecu s posebnim potrebama "Los Rosales", Udruga roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama "Sunce", Muzičke škole I i II stupnja Mostar te najmlađi pjevači, plesači i glumce iz mostarskih vrtića.

Djeca su izvela djela svjetskih skladatelja, kao što su Jean Claude Debussy i Wolfgang A. Mozart, a nastupili su i polaznici škole modernog plesa i najmlađi mostarski gitaristi.

Svečanost obilježavanja pratio je i Kids Market, prodajna izložba radova namijenjenih najmlađima.

Kopirati
Drag cursor here to close