Svečano otvaranje

Miljenko Smoje konačno dobio spomenik u Splitu

Spomenik Smoji, autorsko djelo akademskih kipara Aleksandra i Ante Guberine bit će otvoreno uz bogati program splitskih tradicijskih društava na sjevernoj strani Matejuške.
Kultura / Flash | 19. 10. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Splićanima je jedan od središnjih događaja "Smojinih 100" - otvaranje spomenika novinarskom bardu i najvećem kroničaru svih naših malih dalmatinskih mista i Velog mista – Miljenku Smoji, prenosi Dalmacija Danas.

Premda je ovaj veliki događaj na Matejuški bio planiran za subotu, zbog loše vremenske prognoze pučka fešta pod simboličnim imenom "VRATIJA SE ŠUNJE!" bit će održana u četvrtak 19. listopada 2023. s početkom u 16.30 sati, poručuju iz Grada Splita.

Spomenik Smoji, autorsko djelo akademskih kipara Aleksandra i Ante Guberine bit će otvoreno uz bogati program splitskih tradicijskih društava na sjevernoj strani Matejuške odakle će Smoje zauvijek gledati na svoj Veli Varoš, Prokurative i Marjan.

Miljenko Smoje rođen je u Splitu, 14. veljače 1923. godine, a umro je 25. listopada 1995. godine. Iako je bio jedan od najuglednijih novinara 20. stoljeća, najpoznatiji će ostati po dvjema kultnim TV serijama koje su jednako kao pri prvom emitiranju, prvi svakoj idućoj reprizi za ekran držale zalijepljene tisuće ljudi. Fraze i poštapalice iz Malog i Velog mista ostale su do dana današnjeg ukorijenjene u govor i humor ljudi diljem Hrvatske, a Luigi, Bepina, Servantes, Meštar i ostali, likovi su koji su ušli u legendu.

Kopirati
Drag cursor here to close