Trojica za kartal

Miljenko Jergović dobitnik je nagrade Fric

Ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 59 razmatranih, od kojih se ukupno šest profiliralo u uži izbor za nagradu.
Kultura / Knjige | 22. 01. 2023. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Fric, tjednika Express i 24sata za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./22. otišla je u nedjelju u Zagrebu u ruke književniku Miljenku Jergoviću, za knjigu 'Trojica za kartal', remasteriranu verziju kultne zbirke 'Sarajevski Marlboro' iz 1994. godine, piše Tportal.hr.

Na svečanom proglašenju dobitnika u Hrvatskom državnom arhivu kojemu su, među ostalima, nazočili izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Maja Petrić, okupljene je uvodno pozdravio glavni urednik 24sata Ivan Buča.

Rekao je kako je ponosan što se ova nagrada u šest godina profilirala ne samo kao vrijedno priznanje najboljim autorima na našim prostorima, već je postala i "prostor koji otvara društvene rasprave, u kojemu se razvijaju dijalog, različitost i sloboda".

Ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 59 razmatranih, od kojih se ukupno šest profiliralo u uži izbor za nagradu.

Uz "Trojicu za kartal" (Bodoni) to su romani "U kasno ljeto" Magdalene Blažević, "Yesterday" Namika Kabila, "Niotkuda s ljubavlju" Đorđa Matića, "Stjenice" Martine Vidaić i zbirka priča "Izvještaj o generaciji" Dalibora Šimprage".

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL / Miljenko Jergović

Pobjednički naslov proglasio je glavni urednik Expressa Igor Alborghetti.

Iznoseći obrazloženje nagrade Miljenku Jergoviću predsjednica prosudbenog žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik kazala je kako priča o "Trojici za kartal" jest remasterirana knjiga iz 1994. "ali i posve nova knjiga, s novim pričama o drugim likovima i događajima, u čijem je središtu to da su pripovijedanje i priča ono što od običnih ljudi i događaja može načiniti nešto veliko".

"Priče iz zbirke polaze od grada kao školjke uspomena koja se rastvara pred svjedocima - čitateljima i čuva priče o korijenima pripovjedačeva identiteta i o tome kako su ljudski životi kraći od treptaja oka. Jergovićeva 'Trojica za Kartal' iskazuju vjeru u književnost kao izravan govor o zbilji, premda s jasnom sviješću kako literarizacija podrazumijeva i otklon od onoga kako se doista dogodilo i određeni stupanj transformacije. Po njima ćemo, tim malim pričama, biti sigurni da smo nešto doživjeli", iznijela je Pogačnik mišljenje žirija.

Uz Pogačnik, prosudbeni su žiri ove godine činili Igor Vikić, Tomislav Brlek, Čedo Prodanović, Dubravka Vrgoč, Hrvoje Klasić i Dragomira Majhen. Koordinator nagrade je Kruno Lokotar.

Laureatu je pripao novčani iznos od 75 tisuća kuna te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.

Jergović je zahvalio organizatorima nagrade i Atlantic grupi koja ju sufinancira, istaknuvši kako mu je golema čast što se našao u njezinu finalu i to s petero autorica i autora čije je knjige ocijenio ostvarenjima koje nude užitak čitanja.

Miljenko Jergović šesti je dobitnik Nagrade Fric. Dosadašnji su dobitnici Damir Karakaš ("Sjećanje šume") Jurica Pavičić ("Crvena voda"), Darko Cvijetić ("Schindlerov lift"), Marko Gregur ("Vošicki") i Damir Uzunović ("Ja sam").

Kopirati
Drag cursor here to close