Stari grad

U Počitelju će se morati ukloniti satelitske antene, kiosci, klime...

Mjerodavne vlasti moraju stati ukraj ''samoinicijativnom ugrađivanju neprimjerenih elemenata, kako što su različite nadstrešnice, tende, kiosci, metalna tipska vrata i ograde...''
Kultura / Flash | 14. 05. 2018. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Kako bi se našlo na popisu zaštićene svjetske baštine, u povijesno gradsko područje Počitelj mora se uvesti urbanistički red propisan strogim međunarodnim kriterijima koji uključuje uklanjanje svih nelegalno sagrađenih konstrukcija i objekata.

Prema regulacijskom planu povijesnog gradskog područja Počitelj, koji su vlasti u BIH usvojile u listopadu 2017., to znači da mjerodavne vlasti moraju stati ukraj, kako piše, ''samoinicijativnom ugrađivanju neprimjerenih elemenata, kako što su različite nadstrešnice, tende, kiosci, metalna tipska vrata i ograde, pocinčani oluci, nove rešetke, eslingerske rolete, drveni kapci-škure ili grilje, klima-uređaji, satelitske antene…jer svi oni nemaju izvorne vrijednosti zaštićenog lokaliteta''.

U budućnosti bi stolovi i suncobrani na ugostiteljskim i turističkim objektima trebali izgledati jednoobrazno, piše Večernji list. U tom planu piše kako suncobran mora biti izrađen od jednobojnoga zaštitnog platna, odnosno sličnoga prikladnog prirodnog materijala. Suncobrani ispred istoga ugostiteljskog objekta moraju biti jednake boje, a zaštitno platno suncobrana mora biti bijele, bež, svijetlosive te sličnih neupadljivih boja.

Reklamna poruka proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta može se postaviti na preklopu suncobrana. Postavljen i otvoren suncobran, tenda ili nadstrešnica, smiju natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase. Svi elementi pomoćnog mobilijara moraju biti vizualno i estetski usklađeni.

Planom je predviđeno uklanjanje kioska koji izravno stoje na ulazu objekata i pješačkih staza u stari grad. Kiosci ne smiju zaklanjati i smanjiti vidljivost pješacima i drugim sudionicima u prometu te moraju biti usmjereni prema smjeru kretanja pješaka.

Objekt bojom mora biti usklađen s bojom okolnih objekata ili ambijenta. Ne smije biti žarkih boja i tamnih tonova boja kao što su crvena, ljubičasta, ružičasta, kao ni tonova izvedenih iz navedenih.

Također su jasno definirani izgled i pozicija klupa za odmor unutar starog grada Počitelja. U planu piše kako ''klupe moraju biti jasno pozicionirane k prostoru prolaza pješaka i moraju biti implementirane da u vizualno-tehničkom smislu budu sastavni dio prostora unutar kojega se postavljaju. Konstrukcija se radi od vruće pocinčanog čelika standardno praškasto bojenog u antracit 7016 ili crnu boju ili nehrđajućeg čelika – inoksa.

Planom je predviđena zabrana podizanja reklamnih tijela, oglasa i oznaka koji narušavaju vizure ili zaklanjanju urbani pejzaž.

Predviđena je i izgradnja nove prometnice, kao i parkirališnih površina. Prema planu, na Počitelj brdu projektirana je nova parkirališna površina sa 123 parkirna mjesta za osobne automobile i sedam za autobuse za sve posjetitelje koji odluče s gornje strane pristupiti povijesnoj jezgri.

Poslije rata izgrađeni objekti od betona moraju se ukloniti iz stare jezgre grada jer su doveli do degradiranja starih autentičnih struktura samog povijesnog gradskog područa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close