Anto Brkić

U ''Neretvanskom krajobrazu" uživala tuzlanska publika

Kultura / Flash | 31. 05. 2016. u 20:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademski slikar Anto Brkić tuzlanskoj se publici po prvi put predstavio izložbom slika pod nazivom "Neretvanski krajobraz", koja je večeras otvorena u Galeriji "Kristijan Kreković" u Franjevačkom samostanu Tuzla.

Samostalnom izložbom slika jedinstvenog tematskog određenja Brkić se predstavio ciklusom "Neretvanski krajobrazi", slikama jasne likovne leksike: mediteranske ljepote i topline, tople tonske skale, bogate palete crvenog, zelenog i plavog kolorita, pejzaži Počitelja, Čapljine isl.

Slikar Ante Brkić rekao je za Fenu da je on kipar, ali da se bavi slikarstvom, crtežom, skulpturom.

''Kod mene nema podjela, sve je umjetnost. Kultura nema granica'' rekao je Brkić, dodavši da su ljudi iz kulture svi jedna nacija.

On je u Galeriji "Kristijan Kreković" izložio 23 djela s motivima juga.

Po njegovim riječima naziv izložbe je "Neretvanski krajobraz", zbog toga što on dolazi sa sliva Neretve, gdje je toplina i jug, tu su žive boje, koje se vide na slikama.

Tuzlu kaže pamti po druženju s doajenom slikarstva Ismetom Mujezinovićem.

Brkić je najavio da će ove godini sudjelovati na tuzlanskoj likovnoj koloniji Breške.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Mario Divković istaknuo je da Galerija "Kristijan Kreković" ove godine obilježava 10 godina rada.

''Nastojat ćemo tijekom ove godine organizirati 10 izložbi različitih umjetnika'' rekao je.

Organizatori izložbe večerašnje izložbe su Franjevački samostan u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a postavka izložbe u galeriji samostana bit će narednih 20 dana.

Ante Brkić je rođen u Čapljini, a Akademiju likovnih umjetnosti, kiparski odsjek završio je u Sarajevu. Izradio je trideset monumentalnih skulptura na javnim mjestima, te veći broj poprsja istaknutih osoba (BiH, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Italija). Član je ULUBiH-a i HDLU-a.
Imao je deset samostalnih i preko dvjesto pedeset skupnih izložbi, a sudjelovao na preko osamdeset likovnih kolonija i simpozija. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kako domaćih, tako i međunarodnih.

Kopirati
Drag cursor here to close