Podcast "Imam ideju" #14

Terzić: U centru grada treba biti ono što nas spaja, a ne što nas razdvaja

Razgovor o kulturi u Mostaru neminovno nameće i temu "Mostar, europska prijestolnica kulture". Čut ćete o tome neke informacije koje su istinska ekskluzivnost, a na pravi način ilustriraju i ukupnu sliku Mostara, dijelom i našeg mentaliteta.
Kultura / Flash | 30. 06. 2022. u 08:16 Miljenko Buhač | Bljesak.info
IMAM IDEJU 14# | DR.SC.DARIO TERZIĆ: U CENTRU GRADA TREBA BITI ŠTO NAS SPAJA, A NE ŠTO NAS RAZDVAJA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrelo mostarsko ljeto došlo je i prije očekivanja, sve masovnije se traži spas u nekom svježijem ambijentu, a mi u u podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info još uvijek odolijevamo i neumorno tražimo zanimljive goste.

Dr. sc. Dario Terzić, dugogodišnji novinar i doktor komunikologije, u ovom izdanju odgovara na pitanja širokog spektra.

Gospodin Terzić urednik je kulturnih programa u mostarskom Centru za kulturu, govori nekoliko jezika, intelektualac je kojem se redovito obraćaju strani novinari i stručnjaci iz raznih branši kad je na dnevnom redu Mostar i kompleksni odnosi unutar grada, ali i čitave BiH.

S obzirom da smo ovaj podcast nazvali "Imam ideju", pitali smo na početku što je uopće ideja, kako ideje nastaju i zašto je dobro imati ideju.

"Ideja je nešto generalno što želio ostvariti. Koja je moja opća ideja u životu? Bilo ih je više, a u jednom sam intervjuu rekao da je ideja 'hodam i ne zastajkujem', dakle da idemo dalje. Ideje postoje, ali značajnije je hoće li se te ideje ikad ostvariti. Menije uvijek bila želja ideje pretvoriti u neku pismenu formu, iz prostog razloga što je postojala jaka govorna mana tako da se nisam mogao dobro izraziti usmenim putem", kaže naš gost, što je vrlo značajno za sve one koji se nađu u sličnoj poziciji.

Međutim, nije odustajao od ideje da jednom izričaj ne bude samo pisano novinarstvo.

"Moj debi na radiju bio je 1990. godine na Radio Mostaru, i to na španjolskom jeziku", kaže Terzić.

Nakon što smo na relativno jednostavan način otkrili da je gotovo sve moguće dostići ukoliko ne odustajete od svoje ideje vodilje, razgovarali smo i o sadašnjem profesionalnom angažmanu gospodina Terzića, a s obzirom da je urednik kulturnih programa u Centru za kulturu, možete čuti osnovne informacije o Mostarskom ljetu.

Dakako, razgovor o kulturi u Mostaru neminovno nameće i temu "Mostar, europska prijestolnica kulture". Čut ćete o tome neke informacije koje su istinska ekskluzivnost, a na pravi način ilustriraju i ukupnu sliku Mostara, dijelom i našeg mentaliteta, te objektivnih okolnosti koje su plemenitu ideju pomalo zakočile i na koncu doveli do toga da projekt u prvom pokušaju nije uspio, ali je udario temelje nekim budućim kapitalnim projektima u kulturi.

Nastavno na opservacije o kulturnoj sceni Mostara, naš gost govori i o podijeljenim gradovima, čime se godinama bavio, a mnoge od gradova koji su podijeljeni između različitih etničkih skupina je i osobno posjetio, kako bi svome istraživanju priložio niz analiza i svjedočenja s lica mjesta.

U ovom podcastu na svoje će doći i ljubitelji astrologije, kromatike - nauke o bojama (otkrijte, primjerice, zašto je ZELENA (i) katolička boja!?), numerologije (što znači simbolika broja 13, primjerice), ali drugih oblasti, koje ćete najlakše otkriti praćenjem priloženog video zapisa u cjelini.

Kopirati
Drag cursor here to close