Svijet mašte

Svjetlo u mraku: Glumci čitaju omiljene knjige slijepima

Kultura / Flash | 10. 03. 2017. u 19:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često zanemarena 'Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH' - svijetlo je u mraku za ove osobe. Čitati knjige za slijepe je izazov i odgovornost. Zato je za slijepe danas, kažu, najvažnije koji glas je pročitao knjigu, a ne tko je autor iste.

"Edo u crtanom filmu" naziv je knjige koju je danas za slijepe i slabovidne osobe čitala glumica Merima Lepić -Redžepović, piše N1.

"Želite li na putovanje o kojem sanjate okrenite 1, svijet mašte vam je na broju 2", pročitala je Merima.

A taj svijet mašte je upravo onaj svijet u koji ulaze slijepe osobe, slušajući kako netko čita knjigu za njih. Odgovornost da nekoga samo glasom vodite kroz priče u knjigama je velika.

"Potrebno je čitati knjigu kao da je ti čitaš i kako je ti čitajući doživljavaš kroz neku tu svoju emociju i čitanje. Imaš odgovornost da će ljudi koji su slijepi i koji ne mogu vidjeti stvari, doživjeti ono što čitaš", objasnila je glumica.

Druga bh. glumica Alena Džebo-Hećo pokrenula je inicijativu čitanja knjiga za slijepe i slabovidne osobe upravo u ovojknjižnici. Tada, ni ona sama nije slutila kakav će odjek u javnosti imati ova inicijativa koja traje i danas.

"U zadnje vrijeme se nama događa da naši korisnici ne pitaju je li Orhan Pamuk napisao "Zovem se crvena" nego je li Vedrana Seksan pročitala "Zovem se crvena" tako da se jako vežu za glasove", otkrio je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe BiH.
Knjižnica raspolaže knjižnim fondom od blizu 26 tisuća knjižničnih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

"Naši korisnici uvijek više vole da koriste knjige u zvuku zato što su Brajeve knjige kabaste i zato što imamo novooslijepljenih, kako zbog bolesti, tako i zbog rata, koji ne znaju Brajevo pismo", dodala je za N1. Sanela Osmanagić, iz Biblioteke.

Za više od 1.200 korisnika 'Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe BiH ako ne poznaju Brajevo pismo - tuđi glas postaje svijetlo u mraku, a knjižnica drugi dom.

Kopirati
Drag cursor here to close