Pročitajte sjećanje

Sveta Majka Terezija 1978. godine posjetila Mostar

Kultura / Flash | 09. 09. 2016. u 14:19 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sada sveta Majka Terezija i isusovac o. Ante Gabrić boravili su 21. ožujka 1978. u Mostaru u župi crkve sv. Petra i Pavla.

Posjeta Mostaru ovjekovječena je fotografijom, koju je snimio fra. Ante Marić, a na fotografiji su (slijeva) franjevci: Grga Martić, Bosiljko Vukojević, Nikola Pandžić, Marinko Leko, Oton Bilić, bogoslov Jure Primorac, Alojzije Topić, Andrija Nikić, Hadrijan Sivrić te č. s. Ignacija Bebek i č. s. Miroslava Vučić.

Fra Marinko Leko, za Bljesak.info je rekao kako se ne sjeća detalja posjete, ipak je to bilo jako davno, ali se sjeća kako je u posjetu došla s ocem Gabrićem, te da su se tada uslikali ispred crkve.

Autor ove fotografije, fra Ante Marić, za Bljesak.info je ispričao kako je Majka Terezija tada bila u posjeti po ondašnjoj zemlji, a pred Uskrs je s misionarom Gabrićem iz Metkovića, bila u Franjevačkom samostanu gdje se družila s fratrima, ali i civilima koji su dolazili i darovali joj za misiju.

''Tada sam napravio dva snimka s Majkom Terezijom i fratrima. Bila je jako 'malecka', mala stasom i umiljata, ma krasna, sa svima nama je pričala'', prisjetio se fra. Ante koji je tada bio 26-godišnji mladomisnik apsolvent.

''Ja sam to radio na dijapozitivu, prije pet godina sam sačuvane negative i dijapozitive digitalizirao i sređivao sam ih za arhiv'', kaže Marić dodajući da je  vrlo zanimljivo da je u klaustru Franjevačkog samostana bila Majka Tereza, koju je Papa nedavno proglasio svetom i da imaju tu fotografiju.

''Zanimljivo je i da je 1938. godine u našem klaustru bio blaženi kardinal Alojzije Stepinac, kojega isto imamo fotografiji. Razmišljamo da u klaustru gdje su bili Majka Terezija i Alojzije Stepinac stavimo neki znak, da se to ne zaboravi'', kaže Marić.

Podsjetimo, majku Terezu koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je sveticom u nedjelju na misi.

"Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve", kazao je papa Franjo.

Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u rimu pred oko 100.000 štovatelja. U katoličkom kalendaru Majka Tereza će se slaviti 5. rujna, na dan njezine smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close