Izvješće

Sva mostarska kultura u prošloj godini

Tijekom 2022. godine HDH Stjepan Kosača je realizirao je 121 programa, Hrvatsko narodno kazalište 67, dok je Narodno pozorište realizirao njih 102.
Kultura / Flash | 21. 04. 2023. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2022. godine u Mostaru je realizirano ukupno 793 sadržaja programskih u kojima su sudjelovale ustanove kulture, od čega je 761 izvedeno u gradu a 32 gostovanja u BiH i regiji, stoji u izvješću rada gradonačelnika Mostara.

Radi se o povećanju programa u odnosu na prethodnu godinu za oko 35 posto i o povećanju u odnosu na 2019. godinu koja je do tada bila najsadržajnija.

U ovoj broj nisu uračunati programi udruga koji čine oko 15 posto, što bi iznosilo negdje oko 900 programa tijekom godine.

Najveći broj programa odnosi se na dramske sadržaje njih 345 programa, zatim glazbeni sadržaji  s 94 programa te književnost i izdavaštvo s ukupno 100 program. Kada je riječ o likovnim i dokumentarnim izložbama predstavljeno je njih 88 programa.  U Mostaru je u protekloj godini izvedeno 17 filmskih programa i 31plesni program.

Tijekom 2022. godine HDH Stjepan Kosača je realizirao je 121 programa, Hrvatsko narodno kazalište 67, dok je Narodno pozorište realizirao njih 102. Kada je riječ o kazalištima za male gledatelje, Lutkarsko kazalište realiziralo je 132 dok je Pozorište lutaka izvelo 49 programa.

Centar za kulturu tijekom 2022. godine ostvario je 185 programa, dok je MC Pavarotti imao njih 48.

Simfonijski orkestar Mostar tijekom protekle godine realizirao je 14 programa. Narodna biblioteka ostvarila je 17 događanja u istom razdoblju.

Kada je riječ o muzejima, Muzej Hercegovine -je u protekloj godini realizirao 14 događanja, dok je Muzej Žitomislići ima njih sedam.

Zabilježeni su i programi u Domu kulture Blagaj njih 18 te JU Sjever Potoci 19 realiziranih programa.

Točan broj ne može se prikazati

U ovom brojčanom osvrtu treba napomenuti da Muzeju Hercegovine i Narodnoj biblioteci primarna djelatnost nije organizacija i izvođenje programa, a kako godišnja izvješća o radu ustanova još nisu završena ne može se prikazati točan broj npr. izdanih knjiga ni broj korisnika po dobnim skupinama.

Grad, odnosno Služba za kulturu pruža financijsku potporu za realizaciju pojedinih programa udruga. U ovom izvještajnom razdoblju pokazalo se da određene udruge kvalitetno rade poput Abrašević, Street art festival, Mostar Summer fest, Erigo, Fora i Idea iz oblasti arhitekture jer to je područje bilo potpuno zapostavljeno. Nacionalne udruge iz oblasti kulture također su aktivne za što grad izdvaja mala financijska sredstva na godišnjoj razini.

Vezano za dinamiku izvođenja programa tijekom godine raspon broja programa se kreće od 114 programa mjesečno u svibnju, 94 u travnju, 78 u lipnju, a najmanji broj je u siječnju, srpnju i kolovozu.

Grad Mostar je tijekom prošle godine dao financijsku potporu za događanja kao što su: kazališne predstave, izložbe, koncerti, književne večeri, poklade, prvomajska budnica, božićni i bajramski koncerti, pomagao je u realizaciji društvenih akcija ženskih i humanitarnih udruga te KUD-ovima u realizaciji njihovih programa, i općenito održavala kontakte s nevladinim organizacijama iz oblasti kulture.

Posebno je Grad radio na tradicionalnim programima: Blues Festival, Festival komedije Mostarska liska, Dani filma, Humski dani poezije, Festival Poligon, Dan muzike, Jesenji salon. Prošle godine je realiziran i projekt Open city Mostar koji je financirala EU i djelimice grad Mostar i koji je bio zadužen za tehnički dio organizacije dok je programski dio prepušten Rock školi.

Advent i Nova godina

Tijekom održavanja Adventa i programa dočeka Nove godine organizirano je 63 programa, od čega 28 dječja i 35 glazbenih, te sami program dočeka Nove godine. Tijekom Gospodarskog sajma u Mostaru Grad je sudjelovao u organizaciji zabavnih programa i panel konferencija: turizam i kulturna baština, kultura i obrazovanje, kreativne industrije u Mostaru, Mostar-Grad manifestacija.

Tijekom tog razdoblja Grad je surađivao s Ministarstvom civilnih poslova na ažuriranju Baze administrativnih podataka vezanih za ured UNESCO-a u BiH.

Sa županijskim Ministarstvom prosvjete, kulture i sporta nastavio se rad na projektu japanske vlade JICA, Međunarodno fondu za kulturnu raznolikost, Konvenciji za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, Unesco Međunarodnom registru pamćenja svijeta, Međunarodnoj izložbi Mediteranska arheološka turistička razmjena. Ostvarena je suradnja s ustanovama kulture iz Slovenije i proširena sa Francuskim kulturnim centrom u Sarajevu.

Kako se navodi u izvješću, Služba za kulturu davala je i preporuke, pisma potpore, potvrde o kontinuitetu ustanovama i udrugama za njihovo sudjelovanje na natječajima viših razina vlasti poput Federalnog ministarstva kulture, Ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva turizma, te natječaja pojedinih veleposlanstava.

U okviru redovitih djelatnosti Grad je donosio odluke iz vlastite nadležnosti, pratio godišnja izvješća o radu ustanova, sačinio Proračun, DOB 2023-25 te kalendar događanja iz oblasti kulture za 2022. godinu. Tijekom ovog razdoblja podržane su, dane suglasnosti i donesene financijske odluke, prijedlozi za manifestacije, rješenja, a putem pisarnice zaprimljeno je 379 zahtjeva, izvješća i drugih akata, ne uzimajući u obzir redovne mjesečne zahtjeve proračunskih korisnika. 

Kopirati
Drag cursor here to close