"Stolačka tarča"

Stolac se vratio u srednji vijek, ulicama prošetali vitezovi

Prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka kakav je bio na ovim područjima kroz srednjovjekovnu glazbu i plesove.
Kultura / Flash | 10. 07. 2021. u 20:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mimohodom viteških skupina u Stocu je započeo srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji će se ove godine održavati samo jedan dan zbog pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji sajam službeno je otvorio premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je kazao kako je Stolačka tarča postala respektabilna, tradicionalna, kulturna i turistička manifestacija.

"Vlada HNŽ-a podržava događaje koji čuvaju našu povijest, tradiciju i kulturnu baštinu, a sve to ide u funkciju našeg turizma kao strateške grane gospodarstva i tarča to objedinjuje sve zajedno", kazao je Herceg.

Istaknuo je kako će Vlada i dalje financijski pomagati ovu manifestaciju jer, kako je kazao, Stolac i tarča to zaslužuju.

Brend Stoca 

Načelnik Stoca Stjepan Bošković zahvalio je viteškim skupinama iz Hrvatske i BiH koje su se odazvale pozivu da ove godine u ovo srpanjsko poslijepodne sudjeluju na Stolačkoj tarči.

Foto: D.K./Bljesak.info  / Tradicionalna "Stolačka tarča" na dan je vratila Stolac u srednji vijek

Jedinstveni srednjovjekovni sajam pokazao je kostimirane plemiće i plemkinje, a nakon godinu dana pauze organizatori su pripremili i bogat zabavni program.

Ove godine Stolačku tarču posjetile su viteške skupina iz BiH i Hrvatske, a spomenuti sajam postao je svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine.

Predsjednik Udruge vitezova hercega Stjepana Kosače Stolac Anđelko Šutalo kazao je kako se iz godine u godinu trude da poboljšaju program, ističući kako je zbog pandemije iza svih teška godina.

"Dosadašnjih godina imali smo viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Rumunjske, ali ove godine nisu mogli doći zbog covida-19. Skupili smo pozamašnu ekipu iz Hrvatske, preko 50 kostimiranih vojnika i večerašnja 'Bitka za Hercegov grad' će biti jedna prava predstava", kazao je Šutalo.

Život srednjeg vijeka

Po njegovim riječima, prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka kakav je bio na ovim područjima. Dodaje kako to ovdje pokušavaju uprizoriti i kroz hranu i kroz srednjovjekovnu glazbu i plesove.

Foto: D.K./Bljesak.info  / Tradicionalna "Stolačka tarča" na dan je vratila Stolac u srednji vijek

Na starom gradu Vidoškom u Stocu posjetitelji mogu vidjeti različite viteške oklope, mačeve, razne srednjovjekovne rekvizite, instrumente, ratnike, srednjovjekovne i renesansne plesove, ali i gubavce koji su bili česta pojava u srednjem vijeku.

Tijekom trajanja sajma pušta se srednjovjekovna glazba, a najmlađi posjetitelji uživaju u predstavama koje su pripremljene za djecu.

Tu su i radionica glagoljice i bosančice koja promovira ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, radionica mačevanja Bohurt - srednjovjekovni borilački sport, vrsta mješovite borilačke vještine u kojem natjecatelji, opremljeni replikama srednjovjekovnog oklopa, koriste tupo metalno oružje kako bi oborili svog protivnika, te radionica bacanja sjekire - umjesto strelica bacaju se ni manje ni više nego sjekire.

Posjetitelji uživaju u radionici karamike, nastupima viteških skupina, bitci za Hercegov grad, plesu trbušnih plesačica...

U večernjim satima, tradicionalno, srednjovjekovni dio programa završava igrom svjetla i sjene sa čuvenim vatrenim show-om, a svi posjetitelji u gradu Vidoškom moći će uživati u nastupu DJ-a.

Inače, revitalizacijom Starog grada Vidoškog stvaraju se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali i otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

Kopirati
Drag cursor here to close