Kritika na društvo

'Spustila se gusta magla' Marka Matića predstavljena u Mostaru

Kultura / Flash | 28. 11. 2014. u 23:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bojim se pisati o onome o čemu drugi šute. Mislim da u Hrvatskoj još uvijek traje rat za Hrvatsku. Ona je iznutra okupirana i mi koji to znamo moramo stati u obranu zemlje. Ta magla koja je obuhvatila cijeli svijet zamutila je naš odnos prema čovjeku, prirodi i Bogu'', rekao je Marko Matić autor knjige 'Spustila se gusta magla', koja je predstavljena u Mostaru.

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) priredilo je tribinu 'Književni susreti', na kojoj je predstavljena je predstavljena Matićeva knjiga.

Iz naslova 'Spustila se gusta magla' može se naslutiti da je riječ o autorovoj kritici sadašnje društveno-političke situacije u Hrvatskoj i događaja koji su tome prethodili. Od 35 tekstova u knjizi, njih 30 su Matićeve kolumne koje su objavljene na portalu HRsvijet, navedeno je u opisu događaja.

Ostalih pet tekstova, kako je navedeno u opisu knjige su autorove pjesme 'Mijene', 'Epitaf' i 'Uspomena', te dvije glose 'Ustaše?' i 'Tri puta po tri istine'.

''Na 224 stranice autor analizira velike probleme hrvatskoga naroda i izražava svoj buntovnički stav prema svjetskoj i hrvatskoj političkoj eliti kojima nije u cilju dobrobit Hrvatske.

Svim je tekstovima upravo taj bunt koji autor Matić jasno i bez zadrške izražava. Taj se bunt, između ostaloga, odnosi na globalizam, gubitak suvereniteta Hrvatske države, te njezin ulazak u Europsku uniju i NATO'', navedeno je ranije iz DHK HB.

Govoreći o svojoj knjizi Matić je rekao ''Globalizam je veće zlo od komunizma i kapitalizma jer propagira smrt osobe, nacije i identiteta''.

Već u prvom tekstu 'Oktroirani ustav' Matić daje kritiku ustavnih promjena koje su učinjene 2010. kao priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Autor smatra kako se radi o kolonizaciji Hrvatske i gubitku njezina suvereniteta.

U predstavljanju su sudjelovali: mr. sc. Josip Milić, mr. sc. Miljenko Stojić, prof. Ivan Baković i Marko Matić, autor.

Kopirati
Drag cursor here to close